Carlos Arthur Nuzman grips av polis
Carlos Arthur Nuzman förs från sitt hem till häktet. Foto: Silvia Izquierdo/AP Photo

Brasiliens OS-chef gripen – misstänks för korruption

Förvarade 16 guldtackor i bankfack
1:27 min

Chefen för det brasilianska OS-förbundet, Carlos Arthur Nuzman, greps i dag av polis. Han anklagas för att ha mutat medlemmar i den internationella olympiska kommittén.

Brasiliansk TV sände direkt utanför Carlos Arthur Nuzmans hus i den rika stadsdelen Leblon i Rio de Janeiro, när polis bar ut väskor med kläder och papper från hemmet. Nuzman själv har redan förts till häktet.

Anledningen till gripandet är att chefen för den brasilianska OS-kommittén annars kan försöka sabotera polisutredningen.

Nuzman misstänks ha mutat medlemmar i den internationella olympiska kommittén för att få dem att rösta för att hålla sommar-OS i Rio 2016. Han ska bland annat ha legat bakom en utbetalning på två miljoner dollar till den dåvarande chefen för det internationella friidrottsförbundet, Lamine Diack, som i utbyte skulle fixa röster från flera afrikanska länder.

När polisen genomsökte Nuzmans hem för en månad sedan fann de stora mängder kontanter och en nyckel till ett bankfack i Schweiz. Där förvarande han 16 guldtackor. Efter husrannsakan ändrade Nuzman i sin deklaration för att undvika åtal, men det verkar inte ha hjälpt honom. Åklagarna undrar nu varför Nuzmans deklarerade inkomst fördubblades åren innan OS i Rio. Han har inte kunnat ge någon förklaring.

Kraven växer nu på att Internationella Olympiska kommittén ska utesluta Carlos Arthur Nuzman. Han är hedersmedlem av IOK och med i den särskilda grupp som koordinerar sommar-OS i Tokyo 2020.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".