Tredelad bild: Personer med andningsskydd, en kvinna som går på en soptipp och en död fisk som flyter i vatten.
Luftföroreningar, osanitära förhållanden, dåligt vatten och andra miljöföroreningar orsakar 1,7 miljoner barns död varje år. Foto: Andy Wong/TT, Anupam Nath/TT, Renata Brito/TT.

FN-expert: Miljörisker ett hot mot mänskliga rättigheter

"Måste prioritera riskerna för de mest utsatta"
1:47 min

Miljörisker är ett underskattat hot mot mänskliga rättigheter. Det säger FN:s särskilda utredare om mänskliga rättigheter och giftiga ämnen, till Ekot.

– Siffror från WHO visar att miljöföroreningar är den ledande orsaken till förtida dödsfall i världen, säger Baskut Tuncak, internationell advokat som arbetar för FN om miljörisker och kemikalier, kopplat till mänskliga rättigheter.

Barnen drabbas hårdast av miljöförstöring, enligt Världshälsoorganisationen, WHO. Varje år dör 1,7 miljoner barn under fem år i förtid av bland annat luftföroreningar, kemikalier, dåligt vatten och sanitära förhållanden, säger Baskut Tuncak som menar att kopplingen mellan miljörisker och mänskliga rättigheter behöver uppmärksammas.

– De här siffrorna handlar om vår rätt till liv, hälsa, fysisk integritet och hur det åsidosätts många gånger genom att vi utsätts för giftiga kemikalier från det vi föds till att vi dör.

Han varnar för en trend av att farliga kemikalier och produkter säljs till länder där miljölagarna är svaga eller obefintliga. Till exempel exporterar Storbritannien bekämpningsmedlet Parakvat, trots att britterna själva förbjudit användningen.

Baskut Tuncak, som också är knuten till Raoul Wallenberg-institutet, reser runt i världen för FN:s räkning. Han arbetar för att skärpa kemikalielagar så att inte farliga varor kan säljas till de mest utsatta.

I EU diskuteras vad som ska gälla för flera kemikalier, dels ogräsmedlet glyfosat, dels hormonstörande kemikalier. Baskut Tuncak hoppas att EU ska tillämpa försiktighetsprincipen, för vad EU beslutar är viktigt för omvärlden.

– De europeiska beslutsfattarna måste verkligen prioritera riskerna för de mest utsatta. Arbetare, kvinnor och barn, säger Tuncak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".