Telefon.
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Migrationsverket.
2 av 2
Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Inte ett samtal till Migrationsverkets stödtelefon

Sanna Norblad, fackförbundet ST: Jag inte tror på den idéen
1:51 min

Myndigheten startade en telefonlinje för de medarbetare som mår dålig över sitt jobb när migrationsfrågan debatteras politiskt. Men under den första månaden i drift ska linjen inte fått ett enda samtal, berättar Sanna Norblad på fackförbundet ST.

I interna dokument som Ekot tagit del av så beskrivs telefonlinjen som en stödlinje för medarbetare som kan känna skuld och skam över sitt arbete på grund av dagens migrationsdebatt.

Särskilt skriver man att frågan om unga asylsökande från Afghanistan, som uppmärksammats stort i media, kan ha gjort situationen värre för de anställda som måste handlägga ärendena och fatta de slutgiltiga besluten.

– Jag har redan påtalat för ledningen att jag inte tror på den idén. Jag tror att man behöver ha stöd nära våra medlemmar, säger Sanna Norblad, avdelningsordförande på fackförbundet ST.

Bland annat anser hon att en närvarande chef, handledning på plats och att man har stödsamtal via företagshälsovården är rätt väg att gå.

– Och nu vet vi ju, eftersom jag har ställt frågan, att det inte har kommit ett enda samtal. Att vi har medarbetare som mår dåligt det vet vi ju eftersom vi omfattas dagligen av medlemmar som behöver stöd, råd och hjälp. Så vi vet ju att det finns behov av det, säger hon.

Men Sanna Norblad säger att det finns mycket större arbetsmiljöproblem som hon vet att medarbetare mår dåligt över.

– Det problem som jag ser är att vi har pressen på att vi ska producera så mycket ärenden och att vi inte har någon tid för återhämtning utan man är väldigt kontrollerad och styrd av att man ska avgöra mycket ärenden. Det är ett större problem, säger hon.

Migrationsverket vill inte ställa upp på en intervju men bekräftar i en skriftlig kommentar att telefonlinjen existerar men säger att det är för tidigt för att utvärdera hur väl den fungerat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".