Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett hundratal kommuner har inte upprättat en säkerhetsanalys över kommunens verksamhet och infrastruktur.
Ett hundratal kommuner har inte upprättat en säkerhetsanalys över kommunens verksamhet och infrastruktur. Foto: TT.

Säpo: Risk för informationsläckage när kommuner inte gör säkerhetsanalyser

"Ansvaret för att ta fram en säkerhetsanalys ligger på respektive verksamhet"
1:58 min

Många kommuner har dålig koll på vilka uppgifter som ska hållas hemliga med hänsyn till rikets säkerhet, det har Ekot rapporterat i dag.

Sveriges kommuner och Landsting är kritiska mot att Säkerhetspolisen i egenskap av tillsynsmyndighet inte ger tillräckligt med stöd till kommuner i att göra säkerhetsanalyser.

Men Säkerhetspolisens biträdande chef för säkerhetsskydd, Linda Escar pekar på att kommunerna i första hand har ett eget ansvar för att identifiera skyddsvärda intressen som kan riskera rikets säkerhet.

– Ansvaret för att ta fram en säkerhetsanalys ligger på respektive verksamhet, säger Linda Escar som är biträdande chef för säkerhetsskydd vid Säkerhetspolisen, Säpo. 

Ser ni någon fara för rikets säkerhet i att det saknas säkerhetsanalyser?

– Ja, om man inte har en säkerhetsanalys och det visar sig att man har en verksamhet som har betydelse för rikets säkerhet då är det ju betydligt svårare att skydda den delen av verksamheten. I det skulle det kunna ligga en risk, säger Linda Escar på Säpo. 

Ett hundratal kommuner har inte upprättat en säkerhetsanalys över kommunens verksamhet och infrastruktur, det visar den enkät som gjorts av tidningen Dagens Samhälle. Av de 165 kommuner som svarat på enkäten så svarade 118 kommuner att de inte gjort det.

Säkerhetsanalysen lyder under en förordning och är tvingande för kommunerna. Det ska innehålla information om hamnar, flygplatser, broar, dricksvattenförsörjning, kärnkraftverk, militära skyddsobjekt, fibernät och knutpunkterna för Sveriges internettrafik – information som ska hållas hemlig med hänsyn till rikets säkerhet.

Den lagstiftning som styr säkerhetsförordningen är otydlig och svårtolkad, säger man på Sverige Kommuner och Landsting som en förklaring till att många kommuner inte har upprättat en säkerhetsanalys.

Men Linda Escar vid Säpo pekar på risker för att hemlig information kan läcka om kommunerna inte upprättar en säkerhetsanalys:

– Avsaknaden av en säkerhetsanalys gör ju att man får mycket svårare att identifiera vad det är som ska skyddas och hur det ska skyddas. Och i det så ligger det förstås en risk att man exempelvis får ett informationsläckage.

Åsa Zetterberg, sektionschef för digitalisering vid Sverige Kommuner och Landsting, SKL, efterlyser ett ökat samarbete mellan Säpo och kommuner för att stötta de som ännu inte upprättat någon säkerhetsanalys och identifierat skyddsvärda intressen.

– Vi skulle välkomna ett gemensamt grepp tillsammans med de olika myndigheter som skulle kunna stötta i större grad. Och kommuner och Landsting behöver förstås ta sitt ansvar för att prioritera de här frågorna så att vi skapar just den tryggheten och den tillförlitligheten som behövs i samhället i dag, säger Åsa Zetterberg vid Sveriges Kommuner och Landsting.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".