Delad bild: glad man i röd tröja, plakett på Alfred Nobel.
Nobelhistorikern Øivind Stenersen tror starkt på Iranavtalet från 2015. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio, Jonathan Nackstrand/TT.

Iranavtal kan ge Nobels fredspris

Kan i så fall ses som en uppmaning till förhandlingar mellan Nordkorea och USA
2:13 min

I dag klockan 11 tillkännages vem eller vilka som får Nobels fredspris 2017. Förhandsspekulationerna toppas på flera håll av avtalet om Irans kärnteknik.

Ett fredspris till de ansvariga för Iranavtalet vore särskilt vältajmat med tanke på konflikten kring Nordkoreas kärnvapen, anser Nobelhistorikern Øivind Stenersen.

– I år tror vi väldigt starkt på avtalet om Irans kärnteknikprogram från 2015. Detta är ett aktuellt pris i den situation vi har i världen i dag, med det stora hotet från kärnvapnen i Nordkorea, säger Stenersen till Ekot.

Han ser det som en uppmaning till förhandlingar mellan Nordkorea och USA om man nu ger Nobels fredspris till de ansvariga för Irans kärnteknikavtal, till exempel EU:s utrikeschef Federica Mogherini och Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif.

Det är även möjligt att Nobelkommittén väljer att sätta fokus på årets historiska FN-avtal om ett globalt förbud mot kärnvapen. Antikärnvapenkampanjen ICAN ligger i så fall bra till för ett fredspris.

Andra favoriter är FN:s flyktingorgan UNHCR med chefen Filippo Grandi, räddningsarbetarna i De vita hjälmarna i Syrien och västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas.

Pressfriheten kan belönas genom ett fredspris till turkiska tidskriften Cumhuriyet och redaktören Can Dündar.

Kampen för mänskliga rättigheter i Ryssland ingår också i spekulationerina, med kandidater som organisationerna Agora och Memorial eller aktivisten Svetlana Gannusjkina. Fast ett sådant pris skulle vara känsligt för Norge med Ryssland som granne. När en kinesisk aktivist fick priset 2010 bröt Kina viktiga politiska och ekonomiska förbindelser med Norge.

– Det är erfarenheterna vi hade med Liu Xiaobo som kanske ligger där. Är det för tidigt att komma med ett riktigt "bråkpris"? Det har nog gjort intryck på kommittén, de kommer tänka sig noga för, säger Øivind Stenersen.

Nobels fredspris kan i år även gå till kampen mot sexuellt våld i krig. Två tänkbara vinnare är i så fall den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege och den unga yazidiska människorättsaktivisten Nadia Murad som tidigare hölls som sexslav av terrorgruppen IS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".