Belal Alshaghouri
Belal Alshaghouri har ett nystartsjobb i byggsektorn. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.

Fack och arbetsgivare förhandlar om nyanlända

Målet är ett avtal klart före jul
2:13 min

I dag inleder fack och arbetsgivare förhandlingar i syfte att underlätta för nyanlända invandrare och långtidsarbetslösa att ta sig in på arbetsmarknaden.

Belal Alshaghouri som kommit till Sverige från Syrien tror att lägre löner kan vara en del av lösningen. 

– I början är det bättre att man jobbar med lägre lön, sedan kan man skaffa kontakter och leta efter bättre jobb, säger han. 

Men klarar man sig på lägre lön än de löner som finns nu? 

– Lägre lön är bättre än inget, säger Belal Alshaghouri. 

Hellre en låg lön än ingen lön resonerar Belal Alshaghouri. När han kom till Sverige för snart tre år sedan hamnade han i passivitet på ett boende ute på landet, säger han. 

– Jag kom inte till Sverige bara för att sova och äta mat. Jag vill jobba och göra någonting positivt. 

Den stora mängd asylsökande som har kommit, framför allt under 2015, har ökat trycket på arbetsmarknadens parter att hitta vägar som gör det lättare att få arbete. 

I dag inleds en förhandling mellan LO representerad av fem fack och alla sektorerna inom Svenskt Näringsliv. Dessutom deltar tjänstemannafacket Unionen. Arbetsgivarsidan har tagit fram förslaget etableringsjobb och facken vad de kallar utbildningsjobb. Båda innehåller lägre lönekostnad.

Arbetsgivarförslaget har en månadslön på 8 000 kr plus ett lika stort bidrag direkt från staten till den anställde. LO:s förslag har inga lönenivåer, men betonar utbildning. 

Nu ska villkoren förhandlas. Till exempel hur långa sådana här anställningar ska vara innan de övergår i fasta jobb. 

Ali Ali som kom från Irak för 1,5 år sedan tror inte på lägre löner. 

– Nej, det är inte bra. En ensamstående som jag behöver 20 000 kronor i månaden. Det räcker till hyran, till fakturor och SL-kort. För en familj med barn krävs det 35 000 eller kanske 40 000, säger han. 

Parternas mål är att komma överens om ett avtal före jul, och sedan ställa gemensamma krav på regeringen om till exempel svenskundervisning, subventioner och sänkta skatter. 

Regeringen ser positivt på parternas förhandling och tror att målgruppen för de nya anställningarna kan bli bred, framför allt de som är i etableringsuppdraget på Arbetsförmedlingen och andra långtidsarbetslösa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".