Kazuo Ishiguro
Kazuo Ishiguro tog emot pressen på torsdagen. Foto: Ben Stansall/TT.

Nobelpristagaren Kazuo Ishiguro: Förvånad att Svenska akademien inte ringde

Kazuo Ishiguro: Trodde man skulle ha tid att tvätta håret
1:48 min

Tidigare i dag blev det klart att årets Nobelpristagare i litteratur blir den japanfödde britten Kazuo Ishiguro.

Han berättade på en presskonferens tidigare i kväll att det var först när BBC ringde som han trodde på ryktet att han fått Nobelpriset. Han var förvånad över att Svenska Akademien inte ringde innan priset offentliggjordes.

– Jag hade tänkt mig att samtalet från Svenska akademin skulle komma först och sedan skulle man ha tid att gå och tvätta håret, alla de här sakerna då man gör sig redo för att möta pressen, men det var inte alls så det gick till i dag, berättar Kazuo Ishiguro.

Det var en mycket stolt och ödmjuk blivande Nobelpristagare som tog emot journalister i London. Hans dag har varit kaotiskt ända sedan lunchtid då han började få samtal om att han tilldelats Nobelpriset.

När Svenska akademiens ständiga sekreterare Sara Danius ringde var Ishiguro förvånad över att hon var så ödmjuk när hon frågade om han ville komma på Nobelfesten.

Ishiguro säger att Danius nästan lät överraskad när han sade att han självklart vill komma och ta emot priset, till skillnad från Bob Dylan i fjol.

Kazuo Ishiguro beskriver det som en enastående ära att ingå bland alla döda och levande författare som fått priset genom åren. En surrealistisk känsla.

Ishiguro är ung i sammanhanget, bara 62 år, men någon ny bok är inte på gång snart, säger han och skrattar.

Video: Nobelprisen 2017 på en minut

(Kommer snart)

Mer om Nobelpriset 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".