Delad bild: Två människor sitter på en sten, taggtrådsstängsel vid gränskontroll.
1 av 2
Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.
Man framför en butik.
2 av 2
Tony Law säger att fler migranter medför fler risker. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.

Återigen allt fler migranter i Calais

"Det skapar osäkerhet för oss"
1:35 min

Nästan ett år har gått sedan fransk polis rev migrantlägret i Calais där nära 7 000 personer. Men migranterna som vill över till Storbritannien blir återigen allt fler i Calais.

– Dagligen är det migranter som försöker komma med någon bil här på parkeringen, säger Tony Law som arbetar i en gränsbutik i Calais nära färjeläget.

– De blir bara fler och fler. Det är unga afrikaner, som är vänliga, fortsätter han. De tigger en cigarett och vatten, men vi har varit tvungna att bränna sovsäckar som vi hittat på baksidan av butiken.

Engelsmannen Tony Law jobbade här även då lägret som kallades Djungeln fanns och migranterna var många fler då, men han ser en ökning igen och oroar sig för komplicerade situationer när de unga afrikanerna försöker tränga sig ombord på lastbilar för att åka med till Storbritannien.

Fransk kravallpolis CRS patrullerar med många piketer industriområdet intill skogen, där migrantlägret tidigare låg. De försöker skingra migranterna, som håller sig nära färjeläget.

– Jag kom till Europa 2015 via Etiopien, Sudan och Libyen, berättar eritreanen Samir. Det är en farlig väg så han är inte beredd att ge upp även om Schweiz nekat honom asyl.

I radhusområdet alldeles intill kommer en ung man ut med dottern på armen. Han vill inte säga sitt namn, men han berättar om hur migranterna lägger ut barriärer på motorvägen intill för att komma ombord på lastbilar. Han oroar sig för att de nu blir fler igen.

– Det skapar osäkerhet för oss, säger han.

Mer om Calais och situationen för migranterna kan ni höra i Studio 1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".