NRA öppnar för strängare försäljningsregler

2:09 min

Vapenlobbyorganisationen NRA öppnar nu för hårdare regler vid försäljning av så kallade bump stocks, en mekanism som gärningsmannen i Las Vegas använde när han sköt ihjäl 58 personer i söndags.

National Rifle Association, NRA, har gjort sig känt för att motarbeta de flesta försök att införa hårdare vapenregleringar i USA. Den här gången är det annorlunda.

I ett uttalande skriver NRA att man "bör införa nya regler" när det gäller försäljningen av så kallade bump stocks, den mekanism som gjorde att gärningsmannen i Las Vegas kunde skjuta uppemot nio skott i sekunden, trots att vapnen han använde inte var gjorda för att skjuta så snabbt.

Även flera ledande republikaner har aviserat att de är beredda att se över lagarna som reglerar försäljningen av bump stocks, bland annat talmannen i representanthuset Paul Ryan.

Vi välkomnar NRA:s uttalande och är öppna för en sådan diskussion, sa Vita huset pressekreterare Sarah Huckabee Sanders.

NRA är däremot tydligt med att man inte vill gå längre än så: "Att förbjuda hederliga amerikaner att bära vapen baserat på en galen människas gärningar kommer inte förhindra framtida attacker", skriver NRA i uttalandet.

Även vapenförsäljare runtom i USA är tveksamma till om bump stocks ska få säljas på samma sätt som det gör i dag.

– Bump Stocks gör det möjligt att skjuta nästan lika snabbt som ett helautomatiskt vapen, säger Tim Hawk som driver vapenaffären Guns n' Roses i New Jersey, och helautomatiska vapen hör hemma på slagfältet, inte i vårt samhälle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista