Flygplan.
Foto: Gorm Kallestad/TT.

SAS vill ha mer pengar från ägarna

Vår reporter: Statens ägarandel späs ut
1:06 min

Flygbolaget SAS vill kunna göra en nyemission på högst 66 miljoner aktier, alltså ta in mer pengar till bolaget från ägarna. Svenska staten, som är storägare i SAS, stöder förslaget, men kommer inte att delta i nyemissionen.

I ett pressmeddelande nu på morgonen skriver SAS att de ska kalla till en extra bolagsstämma i början av november för att få klartecken från huvudägarna, som då, precis som svenska staten, väntas stödja förslaget.

SAS skriver också att något beslut om nyemission inte är fattat, men att bolaget vill ha möjligheten.

Sveriges regering skriver i ett pressmeddelande att de stöder SAS förslag om nyemission men att de inte tänker teckna några aktier i SAS, eftersom den svenska staten inte är en "långsiktig ägare". Det innebär också att statens ägarandel i SAS kommer att minska, eftersom staten inte tecknar sig för nya aktier.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) skriver i pressmeddelandet att:

"Vi anser att det är positivt att SAS AB vill förstärka sin finansiella position. Vi har varit tydliga med att vi inte är en långsiktig ägare, men däremot en ansvarsfull ägare och gör därför det vi kan för att underlätta för bolaget att ta in nytt kapital – i detta fall genom att inte sälja aktier på marknaden under en period efter bolagets nyemission."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".