Delad bild: Man som blir intervjuad och brev från Försvarets högkvarter.
Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: TT, Björn Larsson Rosvall/TT och Janerik Henriksson/TT.

Polisen lämnade oriktiga uppgifter till försvaret

Hävdade först att det inte fanns hemliga uppgifter
2:40 min

Ekots fortsatta granskning visar att polisen gav felaktiga uppgifter till Försvarsmakten i samband med att de skulle säkerhetskopiera ett av sina IT-system. De hävdade först att det inte fanns några hemliga uppgifter i systemet, något som senare visade sig vara fel.

– En organisation som hanterar hemlig information ska ha en säkerhetsskyddschef och ska ha rutiner för att se till att man följer den lagstiftning som finns och om man sen inte följer de instruktionerna det är ytterst allvarligt, säger IT-experten Patrik Fältström. 

I juni 2014 kontaktar polisen Försvarsmakten och berättar att de tänker göra backupkopior på ett IT-system, och vill använda sig av en kryptering som ännu inte är godkänd av försvaret för det ändamålet. Polisen gör klart att det inte handlar om någon hemlig information med bäring på rikets säkerhet.

Försvaret svarar därför ja på frågan.

Men det polisen sa till försvaret stämde inte. IT-systemet innehöll visst hemliga uppgifter. Det upptäcker polisen själva under sommaren. Och i augusti skriver de därför en hemställan om citat "utökat undantag" till Försvaret. Det polisen sa till Försvaret tidigare under sommaren var alltså fel.

Och nu drar försvaret i bromsen. Att använda ett krypto som inte är godkänt av försvaret är helt uteslutet säger man, något som Ekot rapporterade om tidigare i dag. Fredrik Bouvin är chef för IT-drift och infrastruktur på polisen:

– Det kan jag inte riktigt kommentera. Av sekretesskäl vill jag inte kommentera våra system eller tekniska lösningar men vi följer säkerhetsskyddslagen och säkerhetsskyddsförordningen i allt vad vi gör, säger han.

Det står ju där att ni kommit fram till att det visst rör sig om hemliga uppgifter i systemet och då frågar ni dem om ni ändå kan använda er av kryptering som inte är godkänd av försvaret?

– Ja, jag kan inte kommentera det ytterligare.

Vad svarar de då?

– Jag kan inte kommentera det och jag tycker inte vi kommer så mycket längre. 

Det är nästan fascinerande hur någon som är generaldirektör för Polismyndigheten kan riskera hela sin legitimitet

 Vad som sedan händer i den här frågan vet vi inte. I polisens diarium står det att ärendet är avslutat den 18 november 2014. Men vad vi vet är att knappt ett halvår senare beslutar alltså den nytillträdde rikspolischefen Dan Eliasson att göra ett undantag från Säkerhetsskyddsförordningen för att få använda en kryptering som inte är godkänd av försvaret när polisen vill ge ett privat företag åtkomst till hemliga uppgifter från polisens lönesystem.

– Det är nästan fascinerande hur någon som är generaldirektör för Polismyndigheten kan riskera hela sin legitimitet genom att åsidosätta sådana här regler aktivt. Han om någon borde väl förstå det stora värdet i att själv följa lagstiftningen, om han är satt att se till att andra ska göra det, säger Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt och expert på polisens användning av lagar och förordningar.

Ekot har utan framgång sökt rikspolischef Dan Eliasson för en intervju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".