Berit Reiss-Andersen
Margot Wallstöm gläds över beslutet Berit Reiss-Andersen offentliggjorde i dag. Foto: TT

Ican får Nobels fredspris

Beatrice Fihn generalsekreterare för Ican: "En stor ära"
1:44 min

"Organisationen får priset för sitt arbete med att dra uppmärksamhet till de katastrofala humanitära konsekvenserna som användning av kärnvapen leder till", sa norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reis-Andersen.

Den internationella kampanjen och paraplyorganisationen har jobbat i ett decennium mot spridandet av kärnvapen och är i dag aktiv i ett hundratal olika länder. En av de grundande organisationerna av Ican är Läkare mot kärnvapen, som själva mottog fredspriset 1985, och generaldirektören för den svenska avdelningen Josefin Lind var framför allt förvånad över beskedet.

– Jag nästan svimmade. Jag hade så klart hoppats och  hört spekulationerna, men man vågade inte hoppas på riktigt. Jag blev väldigt förvånad och otroligt glad och väldigt stolt över att nobelkommittén sett detta och tycker att det är viktigt.

Kort efter tillkännagivandet så kommenterade Margot Wallström tillkännagivandet på en presskonferens i Stockholm.

– Välförtjänt och på tiden. Det är en organisation som jobbat hårt sedan 2007 och finns nu i 101 länder och har gjort det i ett arbete mot kärnvapen, mot spridning, utifrån en moralisk och humanitär synvinkel. Vi vet ju hur allvarlig situationen är runt om i världen.

Hon talade bland annat om Nordkorea och berömde organisationen inte minst för deras arbete för FN:s förbud mot kärnvapen, även om de stora kärnvapenmakterna bojkottade både förhandlingarna och omröstningen.

– Vi hoppas att det blir en signal och en styrka till de som tycker att det här är en viktig fråga framöver, sa Margot Wallström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".