Ålar i nät.
Det blir inget totalförbud mot ålfiske i Östersjön nästa år. Foto: Emil Langvad/TT

Inget totalförbud mot ålfiske i Östersjön

Landsbygdsministern: Som det ser ut i dag är Sverige det enda land som driver ett ålfiskeförbud.
1:43 min

Det blir inget totalförbud mot ålfiske i Östersjön nästa år. Nästa vecka ska EU:s fiskeministrar besluta om fiskekvoterna, men det är bara Sverige som vill förbjuda ålfiske.

– Som det ser ut i dag är Sverige det enda land som driver ett ålfiskeförbud. Det är inget annat land som driver det. Sverige är berett att rösta för ett ålfiskeförbud, men bara under förutsättning att det kan samla en kvalificerad majoritet, säger landsbygdsminister Sven Erik Bucht (S).

Eftersom majoriteten inte vill ha något förbud, kommer det inte ens att ingå i det kompromissförslag som EU:s fiskeministrar ska besluta om i nästa vecka.

Beslutet om fiskekvoterna för 2018 tas som ett paket, där både ål, lax och torsk ingår.

– Om vi bara skulle säga nej, då skulle vi inte kunna påverka torsken. Vi skulle inte kunna påverka laxen, vi skulle inte kunna påverka någonting. Och Sverige vill faktiskt påverka och få hållbara bestånd av fisk för alla olika arter, säger han.

I riksdagens EU-nämnd fick regeringen i dag stöd för sin linje. Men flera av allianspartierna drev på för att Sverige ska få fortsatt undantag från ett eventuellt förbud mot ålfiske. Vänsterpartiet var kritiska till att regeringen inte kommer att rösta för EU-kommissionens förslag om ett totalförbud.

– Sverige måste vara det land som står upp för ett förbud mot ålfiske, annars kommer vi inte att ha några ålar kvar överhuvudtaget, säger Jens Holm, riksdagsledamot (V).

Men det finns ju inget stöd i rådet, de andra EU-länderna är emot?

– Ja, men det är ju för att inte Sverige aktivt driver frågan.

 Så här svarar Sven Erik Bucht på den kritiken:

– Om man kör en plakatpolitik som vänstern gör, att rösta bara för ett ålfiskeförbud, då kommer ju ingen att ta tillvara torskens intressen. Ingen kommer att kunna ta laxens parti, det är därför Sverige är förhandlingsbar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".