Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kärnvapenfrågan högt uppe på agendan

"Vi behöver inte leva i skräck längre, det finns alternativ"
1:44 min
Beatrice Fihn, vänster, generalsekreterare för International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) gläds med organisationens Daniel Hogsta och Grethe Ostern
Beatrice Fihn, vänster, generalsekreterare för International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) gläds med organisationens Daniel Hogsta och Grethe Ostern. Foto: Martial Trezzini/TT

Överväldigad och fantastiskt glad. Så summerade Icans svenska generalsekreterare Beatrice Fihn sin känsla efter att kampanjen tillkännagivits som vinnare av 2017 års Nobels fredspris.

– En stor ära inte bara för oss utan också för alla de som har kämpat mot kärnvapen och för nedrustning i årtionden. En stora ära också för överlevare från Hiroshima och Nagasaki som har varit involverade i vår kampanj, som har pratat om sina erfarenheter om de humanitära konsekvenserna och som har lett till det här förbudet. Det är givetvis otroligt roligt i dag, säger Beatrice Fihn till Ekot.

Det var just "sitt arbete med att dra uppmärksamhet till de katastrofala humanitära konsekvenserna som användning av kärnvapen leder till" som Norska nobelkommitténs ordförande Berit Reis-Andersen använde som första motivering till att kampanjen tillkännagavs som vinnare. Samtidigt har kampanjens arbete bakom FN:s förbud mot kärnvapen, som röstades igenom i somras, flera gånger nämnts.

Att kärnvapenfrågan kommer upp mer och mer på agendan ser Beatrice Fihn som väldigt viktigt i det rådande läget i världen.

– Vi har sett hur kärnvapenstaterna igen rustar upp och hotar med att använda kärnvapen. Så det är otroligt viktigt att den här frågan belyses just nu och får uppmärksamhet. Vi behöver inte leva i skräck längre, det finns alternativ.

Vad tror du om framtiden för kärnvapen?

– Jag tror att de är på väg ut. Det här avtalet förbjuder användande och hot om kärnvapen, utveckling och innehav, vi kommer jobba väldigt hårt med att återstående länder ska skriva på det här. Men vi vet också genom erfarenhet från andra vapenfrågor att så fort ett förbud är på plats så blir det svårare för kärnvapenstaterna att upprätthålla det här, säger Beatrice Fihn.

Sverige är inte ett av länderna som skrivit på FN-avtalet. De stora kärnvapenmakterna som USA, Ryssland och Kina bojkottade både förhandlingarna och omröstningen i FN om förbudet mot kärnvapen.

– Nu kommer vi att arbeta med att få så många stater att signera och ratificera som möjligt, exempelvis Sverige. Jag tycker att de ska skriva på så snart som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".