Polis i Barcelona
1 av 2
Foto: Emilio Morenatti/Ap Photo
poliser motar bort väljare.
2 av 2
Foto: PAU BARRENA/TT.

Regeringen ber om ursäkt för våldet i Katalonien

Vår korrespondent: 900 personer uppsökte sjukhus
1:06 min

Den spanska regeringens representant i Katalonien ber om ursäkt för polisvåldet under helgens folkomröstning.

– När jag ser de här bilderna, och ännu mer när jag vet att människor blivit slagna, knuffade och i ett fall till och med inlagd på sjukhus, kan jag inte göra annat än att beklaga det och be om ursäkt å de ingripande polisernas vägnar, säger Enric Millo i en tv-intervju, syftande på polisvåldet under den olagligförklarade folkomröstningen i Katalonien i helgen.

Ursäkten är den första från en företrädare för regeringen i Madrid.

Samtidigt kallades den katalanska polischefen Josep Lluís Trapero till förhör med anledning av misstänkt uppvigling den 20 september. Tusentals demonstranter försökte då hindra nationell polis i dess arbete med att stoppa söndagens folkomröstning om självständighet i Katalonien.

Den katalanska polisen Mossos d'esquadra har anklagats för att passivt se på.

Förutom Trapero infann sig även en av Mossos lokalpolischefer i Barcelona, och ledarna för de självständighetsivrande organisationerna ANC och Òmnium Cultural, vid domstolen. Vid lunchtid stod det klart att ingen av de tre hålls kvar i häkte utan var fria att lämna domstolen.

Samtidigt planerar den katalanska ledaren Carles Puigdemont att göra ett uttalande på tisdag nästa vecka.

Men Puigdemont stöter på motstånd från oväntat håll. I en intervju med Financial Times säger den förre regionpresidenten Artur Mas att Katalonien inte är redo för "verklig självständighet".

Under eftermiddagen släpptes också det slutgiltiga valresultatet. Valdeltagandet i den omstridda folkomröstningen landade på 43 procent. Av dem röstade 90 procent ja till självständighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".