ett par händer skriver på ett tangentbord.
Arkivbild. Foto: Lise Åserud/TT.

Tveksamheter kring datasystem kan påverka många kommuner

"Bara för att något är bra är det inte per automatik lagligt"
1:33 min

Göteborg har stoppat utrullningen av it-systemet Office 365 från Microsoft efter tveksamheter om det följer lagen. Men systemet används redan av en lång rad kommuner.

– Jag tror att det är på det sättet tyvärr, om man gräver lite djupare kommer man hitta att Göteborg inte alls är ensamma i den här frågan, säger Conny Larsson, advokat med inriktning på it-rätt. 

Systemet kallas Office 365 och där ingår funktioner för att lagra dokument och e-post i det som kallas molnet. Det innebär att de ligger hos Microsoft och går att nå överallt bara man har uppkoppling. 

Efter uppmärksamheten kring Transportstyrelsen har Göteborg gjort en juridisk analys av det pågående projektet. Det juristerna kom fram till var att Microsoft i teorin kan komma åt informationen som finns där. Information som kan hamna under både sekretesslagar och säkerhetsskyddslagen. 

Det innebär dock inte att Göteborg misstänker att Microsoft faktiskt går in och snokar men det är ett problem ändå, säger Sarah Arlebrink som är stadsjurist i Göteborg.

 – Den risken är nog osannolikt liten men endast det faktum att vi lämnat över information till Microsoft innebär att själva röjandet skedde när vi lämnade över informationen, säger Sarah Arlebrink. 

Det Göteborg har kommit fram till kan alltså få större konsekvenser. Office 365 används i många kommuner för olika verksamheter. 

Kommunerna har också dålig koll på vilken information de har som är skyddsvärd, enligt en enkät som Dagens Samhälle genomfört. Bara 28 procent av kommunerna har genomfört en sådan analys. Då ökar risken att information kan hamna på ställen där den inte får finnas.

Conny Larsson säger att den här typen av molntjänster ofta kan ha bättre säkerhet än vad kommunerna själva kan åstadkomma. Men samtidigt måste man följa lagen. 

– Det är ju så här att bara för att något är bra är det inte per automatik lagligt, och omvänt bara för att något är lagligt är det inte heller bra. Det måste man tänka på i de här sammanhangen, säger Conny Larsson. 

Microsoft svarar i en kommentar att man arbetar med Göteborgs stad för att lösa de lagkrav som finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".