Fågel på gren.
Foto: Creative Commons.

Dom: Skogsägare får avverka skog där lavskrikan finns

Skogsägare: Det känns jättebra
1:58 min

Skogsstyrelsen gjorde fel som förbjöd fem skogsägare i Hälsingland att avverka skog där fågeln lavskrika finns, det konstaterar Mark- och miljödomstolen i dag.

– Det känns jättebra att de kommit till den ståndpunkt som vi haft hela tiden, säger skogsägaren Per Olov Löfgren i Vallsta.

Lavskrikan är en mindre brungrå fågel som trivs i gammelskog, och som är hotad i Hälsingeskogarna. I alla fall enligt Skogsstyrelsens tolkning av EU:s artskyddsförordning.

Men dagens besked från Mark- och miljödomstolen handlar inte så mycket om lavskrikan. Arten kräver viss hänsyn, skriver domstolen, men att skogsägarna nu får rätt handlar i stället om att beslutsprocessen inte gått rätt till.

Skogsstyrelsen borde ha vägt egendomsskyddet, alltså skogsägarnas rätt till sin skog, mot naturvårdsintresset och dessutom sett till att Länsstyrelsen gjort det möjligt för markägarna att få dispens, menar domstolen.

– Nu har man fastslagit att myndigheterna faktiskt inte kan konfiskera skog och markera längre, utan ska man skydda skog måste man ersätta för intrånget, säger Per Olov Löfgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".