Mark o miljödomstolen gör syn i Göteborg. Foto: Carina Holmberg.
Mark o miljödomstolen gör syn i Göteborg. Foto: Carina Holmberg

Västlänken väcker motstånd

"Kommer påverka hela innerstan"
1:30 min

Just nu pågår miljöprövningen kring bygget av Västlänken i Göteborg. En tågtunnel som ingår i det störtsta infrastruksturpaketet i Göteborg i modern tid. Projektet har lett till stora protester.

Under fredagen åkte rättens ledamöter på syn. Rättens ordförande Göran Stenman hälsar välkommen i bussen som den här dagen kör runt målets parter i Göteborg för att på plats se hur bygget av Västlänken kommer påverka. Under närmare två veckor pågår det omfattande målet i i Mark- och miljödomstolen.

Det är Trafikverket som ansökt om tillstånd för bygget och prövningen är den sista större instansen som kan påpverka projektet.

– Det är det här utslaget i Mark- o miljödomstolen som sätter villkoren för anläggande av Västlänken. Hur mycket vi får bullra, hur mycket vatten som får läcka in i tunnlarna, det är sådana saker som prövas säger Ulf Edling Trafikverkets jurist.

Västlänken är en 8 km lång järnvägsvägsträcka, inklusive 3 underjordiska stationer och ingår i det Västsvenska paketet som beskrivs som det största infrastruktur projektet i Göteborg i modern tid.

Förespråkarna menar att tågtunneln är nödvändig för framtidens kommunikation men projektet har skapat stora protester.

Motståndarna menar att projektet undergräver Göteborgs framtid.

– Västlänken kommer påverka hela innerstan hela vår kulturella historia och också för framtiden hur man inte kommer kunna bygga och förbättra staden säger Barbara Lindell, ordförande i föreningen Trädplan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".