Rikspolischef Dan Eliasson mot en bakgrund av polisens vapensköld.
Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: TT
Polisens it-säkerhet

Dan Eliasson: Möjligt att jag har fått information

Hävdar att han inte fick information – blir sedan osäker
2:28 min

Polisen gav ett privat företag åtkomst till hemlig information – trots att Försvarsmakten sa nej. Men rikspolischef Dan Eliasson minns inte huruvida han informerades eller ej.

– Det där är en av de få frågor jag kommer att besvara. Och nej, jag kände inte till den uppgiften, säger Dan Eliasson.

Våren 2015 beslutade rikspolischef Dan Eliasson att ge ett privat företag åtkomst till hemlig information utan att använda kryptering som godkänts av Försvarsmakten.

Flera experter och politiker från fyra oppositionspartier har konstaterat att Eliasson bröt mot säkerhetsskyddsförordningen när han fattade det beslutet.

De nya uppgifterna som Ekot avslöjat idag handlar om att Försvarsmakten bara ett halvår tidigare upplyst polisen om att det inte är tillåtet att använda kryptering som inte har godkänts av försvarsmakten.

Om Dan Eliasson kände till det här innebär det att han medvetet bröt mot försvarets direktiv. Ingrid Helmius är doktor i offentlig rätt och expert på polisens användning av lagar och förordningar.

– Jag är helt fascinerad över just det. Att man kan få ett "nej", och sen ändå fortsätta att ha idéer om hur de ska göra för att få undan det här nejet. Det är bara att ta Försvarets "nej" och förstå att man inte kan göra så. Punkt, säger Ingrid Helmius.

När vi först frågar Dan Eliasson så är han säker på att han inte informerats om vad Försvarsmakten hade gett för direktiv till polisen. Men snart blir han allt mer osäker.

– Nej, jag kände inte till den uppgiften, säger han.

Är du säker på att du inte fick reda på försvarets nej från hösten 2014?

– Jag kan inte kommentera mera. Jag känner inte till det i dag. Det är den enda sak jag tänker kommentera.

Och det är sant?

– Ja, så vitt jag känner till.

Men kände du till det då? Du säger att du inte känner till det i dag.

– Nej, men gå inte in och gör det här svårare än vad det egentligen är. Jag kände inte till det då. Så vitt jag kommer ihåg så känner jag inte till att det hade varit någon diskussion om det då, under 2014. Det är möjligt att jag har fått den informationen på något sätt. Jag har ingen aning. Men jag kommer inte ihåg det i dag, säger Dan Eliasson.

Säkerhetspolisen och Åklagarmyndigheten har i en månads tid granskat ärendet efter Ekots avslöjanden. Justitieminister Morgan Johansson har inte velat uttala sig i väntan på att de ska bli klara.

Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin tycker att det inte finns något att vänta på:

– Det bekräftar den bild jag har haft ett tag, att det är ett regelbrott som är begånget. Man har brutit mot bestämmelserna i säkerhetsskyddsförordningen, och det är anmärkningsvärt.

– Dessutom måste regeringen ge svar på hur man hanterar det här. Vi kan ju inte ha myndighetschefer som bryter mot reglerna i allvarliga bestämmelser som har kommit till för att skydda rikets säkerhet, säger Johan Hedin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".