Man i radiostudio.
Rikspolischef Dan Eliasson intervjuas i Ekots Lördagsintervju. Foto: Sara Sundberg/Sveriges Radio.

Fler utsatta områden trots Dan Eliassons löfte om motsatsen

JUST NU: Lyssna på Ekots lördagsintervju med Dan Eliasson här!
Sänds kl. 11.35 - 12.00

Antalet utsatta områden har blivit fler de senaste två åren. För två år sedan när rikspolischef Dan Eliassson intervjuades i Ekots lördagsintervju lovade han att de skulle återta kontrollen i flera områden. Ett löfte han inte har kunnat hålla.

Hör hela Ekots Lördagsintervju med Dan Eliasson här

– Nej vi har inte gjort det, säger Dan Eliasson i Ekots lördagsintervju i dag.

Du lät ju väldigt övertygad då. Vad var det som du inte insåg då som du inser nu?

– Att vi skulle ätas upp resursmässigt av migration, gängskjutningar, grov brottslighet och terror som vi gjorde. Jag trodde att vi skulle kunna ägna mer resurser åt några av de områden som jag tycker att vi är på väg att återta.

Det väldigt konkreta löfte som rikspolischefen utfärdade i Lördagsintervjun i maj 2015 visade sig bli svårt att leva upp till. Då var han full av tillförsikt och svarade så här i programmet:

– Jag tror att det kommer att ta lång tid innan jag kan sitta i en lördagsintervju och säga att nu finns det inga utsatta områden längre. Däremot lovar jag att under 2015 och 2016 kommer vi att återta ett antal områden som tidigare har varit nästan kontrollerade av kriminella gäng, sade Dan Eliasson 2015.

Men antalet utsatta områden där kriminella delvis har tagit över växer alltså och polisen har uppenbara problem att återta kontrollen. Orsaken, enligt Dan Eliasson, är att stora delar av samhällets beslutsfattare, även han själv, inte i tid har insett den fulla vidden av problemen.

– Det finns en viss okunnighet, det finns kanske en tro att så här ser det inte ut i Sverige, det stämmer inte överens med vår självbild.

Men rikspolischefen vill signalera optimism. Nya metoder och fler poliser ute i de utsatta områdena kommer att vända trenden, säger han.

– Vi förflyttar mer resurser till de här områdena. Vi balanserar om. Vi inför teknik. Vi inför kameror på ett sätt som vi inte har gjort tidigare. Vi har med regeringens hjälp fått möjligheter att samarbeta med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skatteverket, Kronofogden i de utsatta områdena. Förut har vi jobbat mot 25 till 30 personer på nationell nivå. Nu jobbar vi med särskilda personer på lokal nivå så att vi kan slå ut dem, säger rikspolischef Dan Eliasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".