David Kaye, FN:s specielle rapportör för rätten att fritt få uttrycka sina åsikter.
David Kaye, FN:s specielle rapportör för rätten att fritt få uttrycka sina åsikter. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio

FN-rapportör bekymrad över yttrandefriheten i Asien

"Ett sluttande plan med allt fler lagar och hinder"
2:09 min

Aldrig tidigare har människor haft så lätt att få tag i information som nu. Med bara några klick på en dator eller smarttelefon kan du hitta det du söker och sedan snabbt sprida den vidare. Men samtidigt så krymper utrymmet allt mer för att fritt kunna uttrycka sina åsikter utan att riskera repressalier, speciellt i Asien

Det menar professor David Kaye som är FN:s specielle rapportör för rätten att fritt uttrycka sina åsikter.

– Ja, det är rätt illa här, det finns undantag som Sydkorea och Japan men i övrigt är det ett sluttande plan i de flesta länder med allt fler lagar och hinder för människor att fritt få uttrycka sina åsikter. Och för journalister att kunna utföra sitt jobb, säger David Kaye och fortsätter:

– Förr delades informationen från mun till mun och protesterna hölls på torgen nu sker det via sociala medier. Makten tappade kontrollen över informationen något de nu försöker de ta tillbaka genom nya lagar och andra maktmedel.

Ett sätt att motarbeta den här utvecklingen är att som Sverige och de skandinaviska länderna gör via sina bistånd. Att ge stöd till människorättsaktivister och media.

– Ja, Sida och liknande organisationer måste fortsätta stå upp för de mänskliga rättigheterna men också att mer sätta press på länderna att dåligt uppträdande får konsekvenser, säger David Kaye.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".