Våldet i Colombia trappas upp

Kriget i Colombia handlar allt mer om narkotika. Vänstergerillan Farc och den högerextrema paramilitära AUC gerillan kämpar om kontrollen över koka- och vallmoodlingen.
Efter fredssamtalens sammanbrott för snart tre månader sedan har kriget i Colombia blivit allt våldsammare. Bara under det här årets första fyra månader har lika många dödats som under hela förra året och allt tyder på att upptrappningen i Colombia fortsätter. Kontroll över smuggelvägar Potomayo är Colombias våldsammaste område. Det är centrum för odlingen av koka, ur vars blad man utvinner kokain, och vallmo, råvaran för opium. Striderna mellan Farc-gerillan och det paramilitära AUC handlar i dag till stor del om kontrollen över koka- och vallmo-odlingen, men även om att skapa fredade korridorer för att kunna föra ut färdigt kokain och heroin ur Colombia - och vapen åt andra hållet längs samma vägar. För fem-sex år sedan lyckades AUC-styrkor driva bort Farc från många sådana områden, men sedan fredssamtalen med regeringen bröt samman har Farc ansträngt sig för att återerövra tidigare förlorade områden. Förra veckans attack mot byn Bojaya, där 120 civila miste livet, var ett led i den offensiven. Försöker hålla sig utanför Det var bara en av många byar som står i vägen för Farcs och AUC:s kamp om herraväldet. Nu tror många att Farc-gerillan kommer att avancera österut genom bananbältet i Urabao-området, upp mot atlantkusten. Många byar i det här området har försökt stå utanför konflikten genom att vägra samarbeta med någon part, inklusive regeringsstyrkorna. På senare tid har många i byarna dödats, och nu växer rädslan att man liksom Bojaya ska hamna mitt i frontlinjen i det pågående kriget. Och att regeringsstyrkorna i det läget ska kunna erbjuda något skydd är det ingen som tror.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".