Stormen Nate
Foto: TT

Nate når orkanstyrka – 28 döda

Ovädret Nate som rör sig mot Mexiko och USA:s sydkust har uppgraderats till en kategori 1-orkan. AFP rapporterar om minst 28 döda när Nate drog fram över Centralamerika i veckan. I Mexikanska golfen har personal på oljeplattformar evakuerats.

Den tropiska stormen Nate har ökat i styrka samtidigt som den närmar sig populära turistanläggningar i Mexiko och den amerikanska sydkusten. Minst 28 människor omkom när Nate drog in över Centralamerika.
Nate, med vindar på drygt 26 meter per sekund i nuläget, väntas nå orkanstyrka när den når land, enligt det amerikanska orkancentret NHC.

Enligt prognoserna når den Mexikos Yucatánhalvön sent på fredag lokal tid, och den amerikanska sydkusten sent på lördagen eller tidigt på söndag.

Cancúns guvernör Carlos Joaquín säger att stormen förväntas passera strax öster om halvön, men varnade för att Nate kan medföra katastrofala regnmängder. Myndigheterna har stängt skolor i sju kuststäder i väntan på ovädret.

Nate förväntas dra in över den amerikanska sydkusten sent på lördagen eller tidigt på söndag, lokal tid.

Borgmästaren i New Orleans, Mitch Landrieu, beordrar befolkningen att lämna vissa områden inför ovädret Nates ankomst. Utegångsförbud kommer att råda från lördag kväll fram till söndagsmorgonen, säger borgmästaren på en presskonferens.

I USA kommer stormen att medföra "potentiellt livshotande" stormvågor på upp till två meter i vissa kustområden, enligt NHC.

Minst tretton människor har omkommit i Nicaragua sedan Nate drog in med kraftiga regn som ledde till jordskred och översvämningar. I Costa Rica är dödssiffran tio. Det råder undantagstillstånd i de båda länderna. I Honduras säger myndigheterna att tre människor bekräftats döda.

Mer än 30 människor rapporteras saknade i Centralamerika efter ovädret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".