Presskonferens
1 av 3
Polisen i Köpenhamn har hittat fler kvarlevor efter den svenska journalisten Kim Wall. Foto: Johan Nilsson/TT
journalister
2 av 3
Foto: Johan Nilsson/TT
Ubåt undersöks av polis.
3 av 3
Polisen undersöker Peter Madsens ubåt. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen har gjort flera fynd i sökandet efter Kim Wall

Flera dykningar i Köge-bukt
1:22 min

Polisen i Köpenhamn har gjort nya fynd som kan omkullkasta den mordmisstänkte Peder Madsens förklaring till hur den svenska journalisten Kim Wall dog.

Efter flera dyk i Kögebukten utanför Köpenhamn bekräftar polisen att flera kroppsdelar och kläder hittats som tillhör den dödade Kim Wall, säger Jens Møller, vice polisinspektör vid Köpenhamnspolisen, på presskonferensen på polishusets gård i Köpenhamn.

Vid dykningar under torsdagen och fredagen hittades flera plastpåsar som var sänkta med metalldelar. I påsarna fanns kroppsdelar, bland annat huvudet, och även Kim Walls kläder och skor.

Vid häktningsförhandlingarna har Peter Madsen hävdat att Kim Wall dog genom en olyckshändelse då hon fick en tung lucka i huvudet. Den berättelsen kan dock omkullkastas av polisens nya fynd. Dödsorsaken har dock ännu inte fastställts.

– Jag vill inte spekulera, men det finns inga frakturer på kraniet. Rätten får uttala sig om misstankarna kring Peter Madsen stärks i och med de nya fynden, säger polisinspektör Jens Møller.

Den mordmisstänkte Peter Madsen har inte uttalat sig om det man hittat, säger Jens Møller.

De svenska likhundar som bistått poliserna har enligt Møller bidragit till det som han beskriver som ett genombrott.

Kim Wall gick ombord med ubåtsbyggaren Peter Madsen på ubåten UC3 Nautilus torsdagen den 10 augusti. Hon anmäldes saknad natten till den 11 augusti och tidigt samma morgon började sökandet efter ubåten.

På förmiddagen siktades ubåten och Madsen meddelade via radio att han var på väg till hamn. En timme senare sjunker plötsligt ubåten och Peter Madsen räddas av en privatbåt, men Kim Wall återfinns inte.

Hennes torso hittades vid Amagers sydkust den 21 augusti. Sedan dess har dykningar pågått för att hitta fler kvarlevor.

Peder Madsen är häktad misstänkt för mord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".