Alexsej Navalny och Vladimir Putinb
Alexsej Navalny och Vladimir Putinb Foto: TT

Protester till Putins födelsedag

Den största protesten utlystes i Sankt Petersburg
1:53 min

Samma dag som den ryske presidenten Vladimir Putin firar sin 65-årsdag har hans främste antagonist, oppositionsaktivisten Alexej Navalnyj utlyst landsomfattande protester.

I flera sibiriska städer har protester hållits, men i större städer i den europeiska har Navalnyjs organisatörer gripits på förhand. Navalnyj själv sitter dömd till 20 dagars fängelse.

– Skam skam , ropar några av Navalnyjs anhängare i Samara när polisen griper en äldre dam bland dem, som i regnet försökte delta i den landsomfattande protesten.

Den är planerad i 80 städer runt om i Ryssland.

I flera sibiriska städer, som Ulan Ude och Barnaul genomfördes mindre protester utan polisens ingripanden, även i städer där inget tillstånd givits, som i Kemerova. Där har Navalnyj 1 000 volontärer, men bara en handfull hade valt att ställa sig framför centralstationen för att kräva att deras kandidat ska få ställa upp i presidentvalet i mars nästa år.

Den största protesten utlystes till landets andra största stad Sankt Petersburg, där presidenten samtidigt firar sin 65-årsdag. Aleksej Navalnyj skulle själv delta där, men han sitter fängslad igen på 20 dagar. Flera andra nyckelpersoner i hans stab har gripits i Sankt Petersburg, i Stavropol och i Moskva.

I Moskva finns inget tillstånd för protesten, men Navalnyjanhängarna har uppmanats ta en promenad från klockan ett, svensk tid, i centrum. Samma typ av promenad väntas i Sankt Petersburg.

I officiell rysk tv gratuleras Putin av presidenter från forna Sovjetstater som Armenien, Kazakhstan, Kirgisistan och Belarus. Men där visas också bilder från New York på en gigantisk hamburgare, som skapats till hans ära av den ryskägda hamburgerkedjan Black Burger.

Men för många regimkritiker i Ryssland är dagen också en minnesdag. Det är elva år sedan journalisten Anna Politikovskaja mördades i sin egen trappuppgång. Ett mord, som fortfarande inte klarats upp fullständigt.

Uppdatering fake news:

Uppgiften om att en hamburgerkedja i New York skapat en speciellt hamburgare för att gratulera Vladimir Putin visade sig vara fakenews. I själva verket hade ryska RT filmat på hamburgerrestaurangen och betalat en servitris för den falska historien, som sedan återgavs i ryska officiella tv-kanaler.

Kedjans ägare förnekar helt uppgifterna, som kontrollerats av andra ryska journalister. Enligt ägaren hade servitrisen sagt att det var en del i hennes privata filmprojekt.

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".