Människor som hämtar vatten.
Efter orkanen Maria lider Puerto Rico av vattenbrist. Foto: Fernando Arias/Sveriges Radio.

Myndigheten mörkar uppgifter om krisen på Puerto Rico

"Hälften av befolkningen har inte tillgång till vatten"
1:20 min

Katastrofmyndigheten FEMA i USA tog bort information om Puerto Rico från sin hemsida, enligt Washington Post. Enligt tidningen kan det ha varit för att dölja krisen på ön.

Statistiken som tillfälligt togs bort från katastrofmyndigheten FEMA:s hemsida handlade bland annat om tillgången till vatten och elektricitet i Puerto Rico. Färre än en av åtta personer har elektricitet på ön och hälften av befolkningen har tillgång till vatten.

"Skälet till att ta bort de uppgifterna verkar ganska uppenbara", skriver Washington Post. "President Trump har fått kritik för sin hantering av krisen på ön och genom att förmedla information som tyder på att befolkningen fortfarande har det mycket svårt skulle FEMA förstärka den uppfattningen".

På FEMA:s hemsida fanns däremot annan statistik. Bland annat stod det hur många federala tjänstemän som fanns på plats på ön och hur många livsmedelsaffärer som hade öppnat – data som kan användas för att visa hur effektivt FEMA:s arbete har varit.

FEMA:s talesperson William Booher säger till Washington Post att siffrorna som togs bort finns att hitta på en annan hemsida som administreras av puertoricanska myndigheter.

Han ville inte kommentera varför man tagit bort dem.

Efter tidningens artiklar rapporterar FEMA nu återigen om elektricitetsbristen och vattenbristen på sin hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".