Två kvinnor
Marta Clavera och Sofia Ramos bland hundratals vitklädda demonstranter som uppmanar politikerna till dialog för att lösa krisen i Katalonien. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio

Demonstranter uppmanar till dialog i Spanien

På handskrivna skyltar stod det "parlarem" – "låt oss prata"
1:49 min

I dag hölls nya manifestationer i Madrid och Barcelona. Arrangörerna uppmanar politikerna att bryta den mycket spända situationen efter den olagliga folkomröstning i söndags om ett självständigt Katalonien.

På torget mellan kommunhuset och regionparlamentet i Barcelona uppmanade demonstranterna parterna till dialog.

Taktfasta applåder fyllde torget där hundratals vitklädda Barcelonabor var samlade. På handskrivna skyltar stod det "parlarem" och "hablamos", alltså "låt oss prata". Vita ballonger släpptes upp i skyn.

Dialog är enda vägen ur konflikten anser Marta Clavera och Sofia Ramos.

– Konflikten är konstgjord, att den delar familjer och det katalanska folket i två delar, säger Sofia Ramos.

Den katalanska regionregeringens ledare Carles Puigdemont har återupprepat att självbestämmande är den enda vägen, och att medling behövs.

Men just hotet om att en självständighetsförklaring kan komma på tisdag oroar, inte bara i Spanien.

Ett sånt beslut kan leda till att Katalonien kan förlora sin självständiga status. Och nyhetsbyrån Reuters rapporterar att den tyska förbundskanslern Angela Merkel i dag har diskuterat krisen med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Spaniens regering skulle kunna luta sig mot grundlagen för att stoppa Katalonien från att skilja sig från landet om den utropar självständighet, säger premiärminister Mariano Rajoy i en intervju med tidningen El País.

Rajoy får frågan om han är redo att ta till artikel 155 i grundlagen, som gör det möjligt för honom att avsätta den regionala regeringen och utlysa ett lokalt nyval.

– Jag utesluter ingenting som ligger inom lagen. Det ideala vore om det inte blir nödvändigt med extrema lösningar, men för att det inte ska ske måste saker förändras, svarar han.

Han säger också att de extrainsatta 4 000 nationella poliserna som regeringen skickade till Katalonien i samband med folkomröstningen kommer att vara kvar i regionen till dess att krisen är löst.

Under intervjun säger han att det inte är aktuellt med ett nationellt nyval i Spanien som ett resultat av den politiska krisen och han utesluter medling mellan parterna för att lösa situationen.

På söndag hålls ännu en manifestation i Barcelona, organiserad av politiska partier och organisationer som inte vill ha självständighet.

Marta Clavera har en önskan inför morgondagen, efter att förra veckans demonstration delvis togs över av spanska nationalister:

– Vi är fredliga och vi vill inte att extremhögern kommer på manifestationen i morgon, vi behöver inte deras stöd, säger hon.

Relaterat

Mer om Katalonien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".