New Orleans
1 av 2
Invånarna i New Orleans förbereder sig inför orkanen Nate. Foto: Bryan Tarnowski/Afp Photo
Män bär virke
2 av 2
Människorna i Costa Rica har börjat rensa i bråte efter att den tropiska stormen Nate drog in över landet med kraftigt regn och hårda vindar. Tio människor rapporteras ha omkommit och ytterligare 15 människor saknas i landet efter ovädret. Foto: Moises Castillo/AP/TT

Orkanen Nate drar in över USA

Orkanen Nate har dragit in i den amerikanska delstaten Louisiana med vindar på uppemot 38 meter per sekund. Ovädret krävde ett 30-tal människoliv på sin väg genom Centralamerika tidigare i veckan.

– Det enda du kan göra är att förbereda dig. När ovädret kommer finns det ingenting du kan göra, såvida du inte vill ge dig av, och jag har inga planer på det, säger Emmett Bryant, som bor i staden Gulfport i Mississippi.

Gulfport hamnade alldeles intill i orkanens öga när den för andra gången drog in över land, efter att tidigare ha rört sig över det glest befolkade område som utgör Mississippiflodens delta, söder om storstaden New Orleans.

Orkanvarningar hade utfärdats för Louisiana, Mississippi, Alabama och delar av Florida. New Orleans, som härjades svårt av orkanen Katrina 2005, ligger i orkanens förmodade väg. Men när Nate nådde land vid sjutiden på lördagskvällen, lokal tid, hade NHC nedgraderat ovädret till en tropisk storm-varning för New Orleans.

– Även om det ser ut som att vi klarar oss, så tänker vi på Mississippi, säger Amos Cormier, som företräder Plaquemines Parish, ett låglänt område i New Orleans-området.

Till skillnad från orkanen Harvey, som släppte enorma regnmängder över Texas under en vecka, väntas Nate snabbt fortsätta norrut de närmsta dagarna.

På sin väg mot USA svepte ovädret förbi utanför mexikanska Yucatánhalvön, men inga allvarliga skador har rapporterats därifrån. Nate är den fjärde orkan som drabbar USA på mindre än två månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".