1 av 3
Fettklump i London
2 av 3
Fettklump i London Foto: TT
gubbar
3 av 3
Ingen går ned ensam i kloaken under Whitechapel Road. Foto: Claes Aronsson

Trögt och svårt arbete med fettberget i London

Lukten är outhärdlig och sitter kvar i näsan
1:48 min

I London går arbetet med att få bort ett 130 ton tungt så kallat fettberg ur en kloak mycket långsammare än beräknat. Arbetet som skulle ha varit klart under september har bara kommit halvvägs, säger Stuart White på företaget Thames Water som har hand om avloppssystemen i London.

Fettberget har med sin tyngd haft sönder delar av avloppstunneln vilket stoppar upp arbetet, säger Stuart White på Thames Water. Den 250 meter långa jätteklumpen i avloppet i Whitechapel i östra London består av olja, matfett, våtservetter, bomull och annat som spolats ned i avloppen i området.

Fettberget har stelnat i kloaken och delar av det har nästan blivit hårt som sten. Det gör att arbetet nu går mycket långsammare än vad företaget hade hoppats på, säger Stuart White.

För stunden fraktar Thames Water bort ett ton per dag av fettberget som tros vara det största som någonsin hittats i ett avloppssystem.

Tracey Warne som deltar i arbetet beskriver sitt jobb som horribelt.

Tunneln där fettberget stoppar upp är 120 centimeter hög och sjuttio centimeter bred. Lukten är outhärdlig och sitter kvar i näsan i flera dagar. Arbetarna ser ut som rökdykare när de går ner i tunneln. När fettberget dessutom är hårt måste det slås sönder för hand och bäras upp i stället för att sugas upp med tankbil.

Mer om det här fettberget i Godmorgon Världen som börjar klockan 9.

Relaterat

Mer om Claes Aronsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".