Tusentals demonstranter
1 av 5
Foto: Francisco Seco/AP/TT
Massor med människor.
3 av 5
Hundratusentals deltog i demonstrationer i Barcelona. Foto: AFP/TT
Man i närbild.
4 av 5
Foto: Francisco Seco/AP/TT
Katalonien
5 av 5
Demonstrationerna väntas starta vid lunchtid. Foto: Paul White/AP Photo

Hundratusentals demonstrerar för enat Spanien

Margareta Svensson i Barcelona: Det är skyltar där det står 'bättre tillsammans'
3:34 min

Hundratusentals människor har gått ut på gatorna i Barcelona för att visa sitt stöd för ett enat Spanien och protestera mot ett självständigt Katalonien.

Enligt den spanska polisens bedömning är det omkring 350 000 människor som deltar i demonstrationen i Barcelona för ett enat Spanien, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Det är oerhört mycket folk här på gatorna. Det är spanska flaggor, det är EU-flaggor och det är skyltar där det står "bättre tillsammans", säger Sveriges Radios korrespondent Margareta Svensson, som är på plats i Barcelona.

Det är den största självständighetsmotståndaren i Katalonien – gruppen Societat Civil Catalana (SCC) – som står bakom dagens demonstrationer.

Margareta Svensson har talat med en av arrangörerna:

– Den första oktober var inte en folkomröstning. Den var inte neutral och inte transparent – och den var olaglig. Därför vill vi säga att vi inte håller med den katalanska regeringen, vi är för demokrati och för grundlagen, säger Miriam Tey på SOC.

Blir det någon självständighetsförklaring från den katalanska regeringen?

– Det är vad alla pratar om. På måndag var det meningen att en sådan skulle komma, var det sagt. Men det mötet har ställts in av domstol på uppmaning av socialisterna i Katalonien. Nu ska det istället vara ett möte på tisdag. Vi får se om det är det besked som den katalanska ledaren har, men det är mycket som talar för det. Det finns också flera samarbetspartiet från vänsterrörelsen som trycker på för att det ska bli en självständighetsförklaring på tisdag, säger Margareta Svensson. 

Stämningen på dagens demonstration är lite mer aggressiv, enligt Margareta Svensson. Det finns många politiska partier representerade som är irriterade och oroliga för en eventuell självständighetsförklaring och vad det kommer innebära för Katalonien.

– Man kommer att ha svårare att hävda sig gentemot internationella organisationer, man hamnar utanför EU. Det har ju redan kommit en del rapporter om att en del företag flyttar sina huvudkontor från Katalonien på grund av den oro som finns här nu.

I folkomröstningen blev det ett klart ja till självständighet, men bara drygt 42 procent av de röstberättigade deltog. I en intervju med tidningen El Pais säger premiärminister Mariano Rajoy att han inte utesluter att använda sin konstitutionella makt för att avskaffa Kataloniens nuvarande rätt till självstyre.

Rajoy säger också att han planerar att låta 4 000 extrainsatta spanska poliser i Katalonien vara kvar där tills, som han säger, krisen är över.

– Den spanska regeringen säger att de ska göra allt för att stoppa en självständighetsförklaring och de kommer inte att gå med på det, säger Margareta Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".