Barn i skolkorridor
Barnet på bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: Erik Nylander/TT

Yngre barn drabbas hårdast när socialtjänsten brister

De yngsta barnen drabbas hårdast
2:33 min

När arbetsbördan på socialkontoren ökar är det de utsatta barnen som blir lidande. Nu har organisationen Maskrosbarn dragit igång en kampanj med krav på bättre socialtjänst för barn, enligt TT.

Det är barnen som hamnar mellan stolarna när ärendehögarna på socialkontoren växer, det bekräftar socialsekreterarna själva. Hejke Erkers som är förbundsordförande för SSR, socionomernas yrkesförbund, beskriver det såhär:

– Det arbete dit man tidigare sökte efter att ha arbetat länge i socialtjänsten, det vill säga att jobba med den sociala barn- och ungdomsvården, det har ju nu blivit där man plockar i de som har kortast erfarenhet och är yngst. Och den verksamheten behöver ju också ha kontinuitet.

Det stora antalet asylsökande 2015 är en bidragande orsak till att arbetsbördan ute på landets socialkontor ökat. Men Hejke Erkers är noga med att betona att ärendehögarna började växa redan 2011-2012.

Försämringar i a-kassan och sjukförsäkringen gjorde nya grupper beroende av försörjningsstöd. Och utredningar om bistånd tar tid. Den tiden togs från utredningar om barn. Samtidigt öppnades nya arbetsområden för utbildade socionomer och många flydde från orimlig arbetsbelastning till andra jobb, med högre lön och bättre arbetsvillkor, säger Hejke Erkers.

– I och med att det öppnats upp en stor arbetsmarknad för socionomer och socialsekreterare så har ju arbetssituationen blivit sådan, att när man inte orkar längre, då lämnar man. De erfarna har ju lämnat i många kommuner och det har lett till ett kompetensgap.

– Det är ju helt klart så att socialtjänsten har blivit väldigt konsultintensiv. Och den kostnaden som varje kommun har för att hyra in konsulter, för att överhuvudtaget få det här att flyta, den kostnaden är ju betydligt högre än om man hade satsat på lön och en bättre arbetsmiljö, tillägger Erkers.

Enligt organisationen Maskrosbarn finns det i dag cirka en halv miljon barn som lever i familjer med missbruksproblem, våld eller psykisk hälsa. Bara drygt 30 000 barn och unga fick förra året vård enligt socialtjänstlagen eller Lagen om vård av unga.

Statistik från Socialstyrelsen visar också att det främst är ungdomar i åldrarna 15 till 20 år som får hjälp. De yngsta barnen, som har svårast att tala för sig, drabbas hårdast.

På Sveriges kommuner och landsting , SKL, tycker man ändå att det blivit lite lättare att rekrytera socialsekreterare den senaste tiden. Åsa Furén-Thulin är sektionschef för socialtjänsten på SKL

– Det verkar som om det har lättat något när det gäller rekrytering av socialsekreterare. Till exempel så är det ett minskat beroende av bemanningsföretag om vi pratar om de socialchefer jag möter. Men fortfarande så är det svårt, säger hon.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".