Elev i skolkorridor.
Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Erik Nylander/TT

Två procent av tiden läggs på utsatta barn

Barnen hamnar i kläm hos socialtjänsten
2:13 min

Socialsekreterare lägger i snitt tio minuter om dagen på möten med barn och unga. Nu kräver organisationen Maskrosbarn att mer tid läggs på barnen.

– Vi vill lyfta ungas och socialsekreterares röster för att skapa en bättre socialtjänst. Vi träffar ju ungdomar dagligen och hör deras berättelser om hur de blir bemötta på socialtjänsten. Och utifrån det har vi jobbar i tre år nu med ett projekt som vi kallar "Soc – hör du mig?". Det säger Marlene Lundli som är kommunikatör hos Maskrosbarn

Växande ärendehögar på socialkontoren – i spåren av försämringar av a-kassa och sjukförsäkring – men också det stora antalet asylsökande och ensamkommande barn, har gett socialsekreterarna en orimlig arbetsbörda. Många har slutat och ersatts med konsulter när nya inte kunnat rekryteras. 

Orutinerade socialsekreterare och stor arbetsbörda har bland annat inneburit mindre tid för direkta samtal med barn som lever i familjer med missbruksproblem, våld eller psykisk ohälsa.

Enligt en undersökning av regeringens samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården från i fjol lägger socialsekreterare tio minuter om dagen på möten med barn och unga. Åsa Furén-Thulin, sektionschef för socialtjänsten hos Sveriges kommuner och landsting, hoppas på en förändring:

– I dag så arbetar man mycket med myndighetsutövning och så ser lagstiftningen ut. Men just nu pågår det en socialtjänstöversyn över lagen, och vi skulle behöva tillgängliggöra socialtjänsten mycket mer för de här barnen, så att man inte skulle behöva gå via en utredning allra först utan att man skulle kunna få ett tidigt riktat stöd utan att behöva genomgå en utredning. Då skulle man också frigöra mycket tid för de här socialsekreterarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".