Olika väderlekar
Sommar, höst och vinter på samma gång Foto: TT

Vinter, höst och sommar på samtidigt

Sommartemperaturer i de sydligaste delarna av landet och första dygnet med vintertemperaturer i södra fjällkedjan. Vår är den enda årstid som Sverige just nu inte har.

Det är hösten som har övertaget i landet just nu men längst ner i Skåne och på Gotland och Öland har sommaren små motståndsfickor. I Dala- och Härjedalsfjällen knackar vintern på dörren med temperaturer under nollan det senaste dygnet.

I Götaland och södra Svealand är det överlag hösttemperaturer, det vill säga dygnsmedeltemperaturen är under 10 grader. I övriga Svealand och i hela Norrland har det varit hösttemperatur i minst fem dygn i följd och där råder meteorologisk höst.

Lasse Rydqvist, meteorolog på SMHI, säger att sommaren hittills har varit ovanligt seglivad i landet.

– Framför allt i delar av Svealand och Götaland är hösten lite senare än normalt.

Men redan på söndagen kan den meteorologiska hösten göra en framryckning. I stora delar av södra landet har det varit dygnsmedeltemperaturer under tio grader i fyra dygn och om även söndagsdygnet blir kylslaget är hösten ett faktum på flera håll.

– Hösten tar då ett rejält skutt och kan komma till delar av Skåne och Blekinge, säger Lasse Rydqvist.

Vinterns ankomst lär dock dröja lite. Att det som nu är tidiga minusgrader i Dala- och Härjedalsfjällen är inte ovanligt, men den meteorologiska vintern lär dröja ytterligare några dagar.

– Den brukar komma någon gång under andra veckan i oktober. De första stationerna brukar rapportera vinter kring den 10 oktober.

Fakta: Meteorlogisk höst och vinter

Hösttemperatur är det när medeldygnstemperaturen är under tio grader.

Vintertemperatur är det när dygnsmedeltemperaturen är noll grader eller mindre.

Meterologisk höst är det när dygnsmedeltemperaturen varit under tio grader fem dygn i följd.

Meteorologisk vinter är det när dygnsmedeltemperaturen varit noll grader eller mindre fem dygn i följd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".