Två kvinnor.
1 av 2
Laura Monzonis och hennes mamma var ute och demonstrerade i Barcelona för ett fortsatt enat Spanien. Foto: Margareta Svensson / Sveriges Radio
En stor folkmassa klädd i gult och rött.
2 av 2
Gatorna i centrala Barcelona var tidvis helt blockerade och demonstranterna tvingades ta alternativa vägar. Foto: Margareta Svensson / Sveriges Radio

Över 300 000 deltog i demonstrationer för ett enat Spanien

"Vi vill visa att vi är många som känner oss både spanska och katalanska"
1:53 min

I dag var det nya demonstrationer i Barcelona, den här gången för att Katalonien ska förbli en del av Spanien och emot att Katalonien blir självständigt. Men regionpresidenten visar inga tecken på att backa.

– Vi vill visa att vi är många som känner oss både spanska och katalanska och våra politiker har inte lyssnat på oss. Vi behöver en lösning nu, säger Laura Monzonis som bär den blå EU-flaggan om midjan och en spansk flagga som cape.

Hennes mammas cape är den smalrandiga rödgula katalanska flaggan.

De har släktingar i Frankrike, Katalonien och i Spanien. Och de gillar inte splittringen som har uppstått i självständighetsrörelsens spår.

Laura Monzonis och hennes mamma är oroliga för de ekonomiska konsekvenserna av ett självständigt Katalonien. Att arbetstillfällen ska försvinna, att fler företag ska flytta.

– Det är fler företag som kommer att lämna än vad folk tror, säger hon.

Dagens demonstration arrangerades av politiska partier från höger till vänster och stöds av bland andra nobelpristagaren i litteratur Mario Vargas Llosa, som tidigare bott i Barcelona. Enligt polisen var de 350 000 som deltog, folk från hela landet.

Gatorna i centrum var delvis blockerade och demonstranterna tvinagdes ta andra vägar än den planerade genom stan. De ropade "avgå Puigdemont" – riktat till den regionale ledaren, och busvisslade när de passerade den katalanska självständighetsflaggan som är randig med en blå trekant och en vit stjärna på.

Under söndagskvällen visade dock Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont inga tecken på att backa när det gäller planerna att utlysa självständighet.

Regionen kommer att följa folkomröstningslagen, som säger att en deklaration om självständighet ska följa inom 48 timmar efter att den katalanska valmyndigheten avgjort att folkomröstningen sagt ja, förklarade han i en tv-intervju.

– Vi kommer att följa lagen, säger han i den katalanska tv-kanalen TV3, enligt utdrag som publiceras på kanalens webbsida.

Både lagen om omröstningen och själva folkomröstningen har förklarats olaglig av den nationella spanska regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".