Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M).
1 av 3
Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M). Foto: TT
Stefan Löfven
2 av 3
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Tina Magnergård-Bjers/TT
Ulf Kristersson, Moderaterna
3 av 3
Ulf Kristersson (M). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Partiledardebatt i SVT – Ulf Kristersson debuterar

Löfven och Kristersson ryker ihop
1:08 min

I kväll drabbade partiledarna samman för att debattera välfärd, sjukvård, jobb, klimat och trygghet i SVT:s Agenda.

Debatten skedde i duellform, där statsminister Stefan Löfven (S) och moderatledaren Ulf Kristersson ställdes mot varandra i frågan om välfärd och jobb. Och det hettade till nästan direkt:

– Ni tar för lätt på problemen och slösar bort den bästa tid vi har, säger den nye moderatledaren Ulf Kristersson när han kastas in i en duell med statsminister Stefan Löfven om välfärd och jobb.

Kristersson säger att det visst är så att svensk ekonomi går bra, men problem med integration och utanförskap verkar inte tas på allvar av regeringen, hävdar M-ledaren.

– Vi har fortfarande problem, men det enda ni säger är sänkta skatter, säger statsministern.

Han hävdar att de borgerligas förslag om inträdesjobb med lägre löner för nyanlända och andra som har svårt att komma in på arbetsmarknaden och sänkta löner i praktiken handlar om att sänka många andras löner också.

– Det är tredje gången ni säger sänkta skatter, vi har sett tidigare att det bara ger högre arbetslöshet och högre budgetunderskott, hävdar statsministern som vill att parterna ska förhandla fram enkla jobb för nyanlända.

– Ni vill inte erkänna att den svenska modellen har skavanker, kontrar Kristersson.

Men allra mest brände det till mellan Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor — som vägrade ta Åkessons utsträckta hand.

Regeringsfrågan, hur det ska gå till att få majoritet efter nästa val utan att ta stöd av SD, fanns inte bland duellämnena men tog fart när SD:s Jimmie Åkesson debatterade vård.

Åkesson sade att han och KD och övriga Alliansen i princip är överens om hur vården ska bli bättre. Därför är det rent ansvarslöst att KD och de borgerliga inte vill prata med SD om vården och att fälla regeringen. Han sträckte ut handen mot Busch Thor, som vägrade att ta den.

– Ni är så låsta att vi inte ens kan prata med varandra och ni har låtit den här regeringen styra i tre år när vi kunde ha stoppat den, sade Åkesson.

– Du slår på fel person, sade Busch Thor, som framhöll att hon har velat pröva stödet för en alliansbudget och öppna för att SD kan rösta på den, men inte förhandla med Åkesson.

– Du kan ju inte ens hålla ordning på din egen riksdagsgrupp, hur ska du då kunna hålla ordning på vården, sade hon och anklagade Åkesson för att ha en riksdagsgrupp som är "en skandalfabrik utan like".

Hon undrade om Åkesson kan lova att stödja en borgerlig statsminister? Det kan inte Åkesson göra, utan att garanteras inflytandet för det stödet vore det att "köpa grisen i säcken", sade han.

¨– Våra väljare väntar sig inflytande, sade Åkesson.

Efter debatten tog Ebba Bush Thor och Jimmie Åkesson varandra dock i hand.

Miljöpartiets Gustav Fridolin och Centerpartiets Annie Lööf tampades i sin tur om vilka insatser som är mest effektiva för miljön:

När MP:s Gustav Fridolin och Centerledaren Annie Lööf tampas om vilken miljöpolitik som är bäst handlar mycket om flygskatt och vad som är effektivt och inte.

– Vi måste ha en flygskatt, säger Fridolin. Om du får bilda regering vill du då göra det billigare att flyga inrikes? Kommer du att avskaffa flygskatten då?

– Vi vill införa ett annat förslag, säger Lööf och hänvisar i stället till C-förslaget om tvång på mer biodrivmedel i flygbränsle.

Hon hävdar att MP:s och regeringens miljöförslag i många fall är ineffektiva:

– Vi kan inte ha det ineffektiva klimatklivet eller socialisering av skog som ni går fram med, säger Annie Lööf.

För Moderaternas del är debatten även ett elddop för nya partiledaren Ulf Kristersson. Han tillträdde den 1 oktober efter att Anna Kinberg Batra tvingats bort från partiledarposten.

– Det känns bra, men lite spänt, sa Ulf Kristersson inför debatten till TT.

Ulf Kristersson medgav efteråt att han var ganska nervös i början, men att nervositeten släppte efter hand.

– Det kändes bra, jag tycker att vi diskuterade viktiga frågor. Och jag tycker att jag åtminstone på några punkter fick säga vad jag tycker är de stora problemen i Sverige, sade Kristersson.

Men Stefan Löfven tycker inte att Ulf Kristersson, som ny partiledare, tillförde något nytt jämfört med Anna Kinberg Batra.

– Det är framförallt samma politik, och det går inte, säger Stefan Löfven och tillägger:

– Det finns inget regeringsalternativ på den sidan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".