Kvinna som vinkar vid podiet
Brittiska premiärministern Theresa May ska träffa företag. Foto: OLI SCARFF

May möter otåliga företag om brexit

Företag i finansbranschen hotar flytta sin bas utomlands
1:50 min

Det har blivit dags för en ny förhandlingsrunda om Storbritanniens utträde ur EU den här veckan. Den brittiska premiärministern Theresa May väntas i dag i ett tal i det brittiska parlamentet uppmana EU att vara flexibelt.

Det är chefer för tio stora brittiska bolag inom branscher som till exempel telefoni, läkemedel och finans som i dag ska möta premiärminister Theresa May i London. Företrädare för stora brittiska företag som börjar bli otåliga, stressade över att förhandlingarna med EU går trögt.

De flesta företagen vill snabbt få till en övergångsperiod på två år med EU efter utträdet i mars 2019. Det skulle ge företagen en chans att hinna anpassa sig till ett liv efter en Brexit.

Men EU:s förhandlare vill inte ens prata om en övergångsperiod förrän det nåtts tillräckliga framsteg i de tre prioriterade frågorna - gränsen mot Nordirland, EU-medborgares rättigheter efter en Brexit och den finansiella notan för utträdet.

Delar av det brittiska näringslivet tycker att Theresa May borde gå EU till mötes i de här frågorna för att snabbt kunna gå vidare till fas två i förhandlingarna. Då kan bland annat en övergångsperiod och ett handelsavtal börja diskuteras. Men May väntas i dag i stället säga att det nu är upp till EU i ett tal i det brittiska parlamentet.

Företag inom finansbranschen i London har hotat med att flytta stora delar av sin verksamhet till framförallt Tyskland och Irland om May inte får till en övergångsperiod och ett bra handelsavtal med EU. Men John Longworth, som tidigare var chef för den brittiska handelskammaren, anser att det är tomma hot.

– De överdriver hur många jobb som ska flyttas för att sätta press på regeringen, säger Longworth.

Mer om Brexit

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".