En medlem i Farc-gerillan står på vakt i Montealegre i Colombia. Arkivfoto: Juan B. Diaz/TT.
En medlem i Farc-gerillan står på vakt i Montealegre i Colombia. Arkivbild. Foto: Juan B. Diaz/TT

Efter fredsavtalet – nu ökar våldet i Colombia

Nya strider vid gränsen till Ecuador
1:35 min

I Colombia växer oron för att kriminella grupper nu tar över områden som Farc-gerillan lämnade när de avmobiliserade sig i samband med fredsavtalet.

Våldet har ökat markant i de regioner i Colombia där det finns kokabuskar och där nya gäng nu vill ta över narkotikahandeln. Ett exempel är kuststaden Tumaco i södra delen av landet.

Det var i torsdags som rapporter började komma om nya strider utanför Tumaco precis vid gränsen mot Ecuador.

Mobilfilmer visar hur bönder springer i panik för att komma undan kulorna. Sex personer dog och 20 skadades när militär och kriminella gäng började skjuta mot varandra vid ett fält med kokabuskar.

De som överlevde hävdar att den colombianska militären, som kom dit för att rycka upp kokaplantor, avfyrade direkt mot civilbefolkningen. Men regeringen menar tvärtom att soldaterna blev attackerade av kriminella gäng som vill ta kontrollen över kokaodlingar som tidigare hanterats av Farc-gerillan.

– De kriminella gängen i området hotar bönderna så att dom fortsätter att odla koka, och tvingade dom att protestera när militären kom för att rycka upp kokabuskarna, sa Colombias president Juan Manuel Santos som i helgen hade ett krismöte med ansvariga ministrar, militär och polis. Åklagare ska nu utreda vad som verkligen hände.

Om det visar sig att bönderna dödats av militären kommer det bli ett allvarligt problem för president Juan Manuel Santos, som redan har låga förtroendesiffror. Många colombianer tvivlar på att fredsavtalet med Farc-gerillan verkligen kommer leda till långsiktig fred i Colombia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".