Donald Trump och Bob Corker
Donald Trump och Bob Corker har bråkat i flera månader. Foto: Carolyn Kaster/AP Photo och Erik Schelzig/AP Photo.

Senator till Trump: Vita huset är ett vuxendagis

"Trumps vårdslösa hot kan leda till ett tredje världskrig"
2:31 min

Ett öppet gräl har brutit ut mellan Donald Trump och en av republikanernas ledande senatorer, Bob Corker. Han anklagar bland annat Donald Trump för att göra uttalanden som kan leda till krig.

I en ytterst ovanlig och nedvärderande kommentar på twitter skrev senatorn Bob Corker att: "Det är synd att Vita huset har förvandlats till ett vuxendagis. Någon måste ha missat sitt arbetspass den här morgonen."

I en intervju med New York Times följde senatorn från Tennessee upp uttalandet och sa att "Trumps vårdslösa hot kan leda till ett tredje världskrig". "Jag vet att det varje dag uppstår situationer i Vita huset där han måste tyglas".

Grälet tog fart efter flera tweets från presidenten under söndagsmorgonen. Trump skrev att Corker inte vågade ställa upp till omval efter att Trump vägrat stödja honom. Corker förnekar att så var fallet. Trump skrev också att Corker bär ett stort ansvar för det "förfärliga avtalet med Iran".

Bråket mellan Trump och Corker har pågått under flera månader, men på senare tid har det ökat i intensitet.

Bland annat efter att Corker kritiserade Trumps ledarskap efter vitmakt-demonstrationen i Charlottesville, men också efter Corkers kommentarer i onsdags:

– Vårt land hade varit i kaos om det inte vore för försvarsminister Mattis, utrikesminister Tillerson och stabschefen Kelly, sa Bob Corker till i ett uttalande till flera journalister.

Den här typen av ordväxling mellan en senator och en sittande president från samma parti är i sig mycket ovanlig i amerikansk politik.

Därtill kan den få politiska konsekvenser.

Som ordförande i utrikesutskottet har Bob Corker en ledande position inom Republikanerna.

Därtill är Corker inte är den enda senatorn som har väckt presidentens ilska: John McCain, Jeff Flake och majoritetsledaren Mitch McConnel är några av de som Trump varit öppet kritisk mot.

Samtliga innehar de tunga och betydande roller i republikanernas strävan att få igenom större lagändringar, inte minst gäller det den skattereform som partiet nu vill förverkliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".