Soldater, försvaret, mönstring
1 av 2
Foto: Tomas Oneborg/TT
Kristianstad.
2 av 2
Här, på rekryteringsmyndigheten i Kristianstad, ska ungefär 800 förhoppningsfulla hinna mönstra i höst, sedan flyttar myndigheten till Malmö vid årsskiftet. Foto: Odd Clausen.

6 000 mönstrar – var fjärde är tjej

Mönstringen började idag
2:23 min

 För första gången sedan mars 2010, inleddes det idag mönstring till försvaret, i Stockholm och i Kristianstad.

Sammanlagt 6.000 unga män och kvinnor födda 1999, tre av fyra är män, ska mönstra från och med dag till i april nästa år.

– I dag, första dagen är det ett tjugotal som kommer. Den här veckan tror att jag mellan 120 och 150 har genomgått mönstring, säger Bengt Forssten, avdelningschef på rekryteringsmyndigheten.

Inför den första mönstringen i Sverige på sju och ett halvt år har alla 94.000 ungdomar födda 1999 fått göra en självskattning på nätet där de själva  framhävt styrkor och svagheter, samt sagt om man vill göra lumpen eller ej.

Bengt Forssten säger att 26.000, det vill säga mer än var fjärde, bedömdes duga för värnplikten. Men bara 6.000 har alltså kallats - och då var det den egna skattningen som avgjorde

– Det är säkert många som har framhävt sig, men det kommer man att upptäcka, att man inte är så stark som man uppgett eller har den fysiska statusen, eller till och med har något hälsoproblem, trasigt knä eller något, säger Bengt Forssten. Det är det vi ser när de själva kommer till oss.

– Sedan finns det säkert de som har "skrivit ner sig", för att man inte vill det här, men då tänker vi så här: vi vill ju ha de som är motiverade och intresserade.

Och av de 6 000 är bara var fjärde en ung kvinna.

– Kvinnor är ju inte lika intresserade av att komma in i försvarsmakten, inte som det ser ut idag i alla fall, säger Bengt Forssten.

– Vi tycker att det här speglar det vi har mätt av tidigare. Sedan hoppas vi, att det ser likadant ut efter själva mönstringen, att de är en fjärdedel som påbörjar utbildningen också.

– Men där kan det bli bekymmer eftersom många av de här utbildningarna har ganska höga muskelkrav, och där har ju kvinnorna traditionellt haft svårare att hävda sig.

Totalt finns det 4 000 utbildningsplatser men de som mönstrar nu får konkurrera inte bara med varann utan också med en grupp frivilliga som är 19 år eller äldre. Det är alltså oklart exakt hur många av de som mönstrar som får göra den värnplikt som för dom flesta börjar i juni eller september nästa år, och som varar 9-11 månader.

Bengt Forssten säger också att den nya situationen har ställt stora krav på rekryteringsmyndigheten som fått rekrytera även till sig själv.

– Vi har fått öka ganska dramatiskt här, eftersom vi behöver fler sjuksköterskor, fler psykologer och läkare. Men vi behöver också fler handläggare som jobbar med personärenden, för nu börjar vi med myndighetsutövning igen, säger Bengt Forssten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".