Turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan och amerikanske presidenen Donald Trump.
Turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan och amerikanske presidenten Donald Trump. Foto: Evan Vucci/TT.

Spänningarna ökar – USA och Turkiet i visumkrig

Efter gripandet av en anställd på USA:s konsulat i Istanbul
1:47 min

Ett visumkrig har brutit ut mellan USA och Turkiet. De båda Nato-kollegorna har med omedelbar verkan slutat utfärda visum åt varandras medborgare, rapporterar vår korrespondent.

Det har varit spänt mellan Turkiet och USA i de diplomatiska korridorerna en längre tid. Det som nu fick USA att sluta behandla alla visumansökningar från turkiska medborgare, var gripandet av en lokalanställd på USA:s konsulat i Istanbul.

Mannen greps i förra veckan anklagad för att ha samarbetat med islampredikanten, och i Turkiet terrorstämplade, Fetullah Gülen, vars rörelse anklagas för det misslyckade kuppförsöket sommaren 2016.
Den konsulatanställde misstänks för spionage och försök att skada Turkiets konstitution och regering.

Under måndagen meddelade turkiska myndigheter att ytterligare en anställd vid USA:s konsulat i Istanbul ska gripas. Mannen har hittills vägrat lämna konsulatet men hans hustru och son har hämtats till förhör av polis.


Efter att USA meddelat att de slutat utfärda inresevisum på sina beskickningar i Turkiet, svarade den turkiska ambassaden i Washington med samma mynt.

Efter kuppförsöket har tusentals människor gripits. En av alla gripna är en amerikansk predikant som drev en kyrka i kuststaden Izmir. USA har ända sedan gripandet anklagat Turkiet för att felaktigt ha fängslat predikanten.

Relationen mellan USA och Turkiet har försämrats med en rad incidenter.
I maj greps flera av president Erdogans livvakter efter att ha misshandlat demonstranter i Washington och förra månaden protesterade Ankara mot att USA åtalat Turkiets förre finansminister som i USA anklagas för att försöka bryta mot USA:s iransanktoner.

Turkiet har också irriterat sig på att USA ger militärt stöd till kurdiska styrkor i Syrien, styrkor som enligt Turkiet har nära band med terrorstämplade PKK som är en av den turkiska statens största fiender på hemmaplan.

Samtidigt har Turkiet tagit en allt större roll i Syrienkonflikten och har där tillsammans med Ryssland iklätt sig den medlarroll som USA aldrig helt lyckats med.

Mer om Turkiet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".