Ronnie Leten
Ronnie Leten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ericsson får ny ordförande – belgaren Ronnie Leten föreslås

"Stora förhoppningar om att han ska ta Ericsson ur krisen"
1:59 min

Telekombolaget Ericsson får efter många spekulationer en ny ordförande. Det blir belgaren Ronnie Leten som i mars föreslås ta över efter Leif Johansson.

Ronnie Leten har tidigare bland annat varit vd för verkstadskoncernen Atlas Copco. Det är Ericssons valberedning som nominerat Ronnie Leten och valberedningens ordförande, Investors vd Johan Forssell, motiverar beslutet:

– Vår bedömning är helt enkelt att Ronnie är rätt person för det här uppdraget. Han har ett jättestarkt "track-record" när det gäller att skapa värde för aktieägarna. Han har dessutom en väldigt djup och lång industriell erfarenhet. Han är en duktig affärsman och han har en stark industriell bakgrund.

Var ni överens om hans namn i valberedningen?

– Vi var helt eniga i valberedningen att Ronnie är rätt person för det här uppdraget.

Ronnie Leten har en lång meritlista från svenska storbolag. Han sitter i kullagerjätten SKF:s styrelse, och han är också ordförande för vitvarukoncernen Electrolux, ett uppdrag som han lämnar under bolagsstämman den 5 april nästa år. Hans kanske tyngsta merit är posten som vd för verkstadskoncernen Atlas Copco, en post han hade sedan 2009 och lämnade i början av detta år.  

Han har funnits med i de många spekulationerna, just som hyllad tidigare vd för Atlas Copco, om vem som skulle få jobbet, efter att Ericssons nuvarande styrelseordförande, Leif Johansson, redan i somras meddelade att han lämnar sin post vid stämman nästa år.

Men om det funnits fler kandidater vill Johan Forssell inte säga :

– Jag kommenterar aldrig de spekulationer som funnits i media.

Nu ska Ronnie Leten, från och med det att han blir officiellt vald på bolagsstämman den 28 mars nästa år, leda ett Ericsson som tampas med ständigt nya krispaket och besparingar och med allt färre anställda och vars aktiekurs nästan halverats de senaste två åren.

– Det är förstås att komma in och leda styrelsearbetet på ett effektivt sätt och se till att vara involverad i de strategiska frågeställningar som kommer att komma upp, avslutar Johan Forssell. 

Parallellt med ordförandeskapet för Ericssons styrelse och ledamotsuppdraget i SKF så kommer Ronnie Leten också fortsätta att vara ordförande i Atlas Copcos dotterbolag Epiroc. Epiroc ska samla gruv- och anläggningsverksamheterna från moderbolaget och bedöms vara ungefär 30 procent av Atlas Copco. Bolaget ska delas ut till ägarna och noteras på börsen. Ola Kinnander är presschef på Altas Copco: 

– Ronnie kan gruvindustrin och vi är väldigt glada över att ha honom i styrelsen. 

Bortsett från ordförandeskapet meddelar Ericssons valberedning också att styrelseledamoten Kristin Skogen Lund inte ställer upp för omval och att Kurt Jofs föreslås som ny ledamot. 

Ericssons valberedning består av representanter från de stora aktieägarna, bland annat Wallenbergföretaget Investor, Handelsbankens Industrivärlden och Cevian med Christer Gardell i ledningen. Beredningens ordförande Johan Forssell sitter tillsammans med Ronnie Leten i styrelsen för Epiroc och överraskningar i styrelsefrågan väntas inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".