Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Ministern: Vården i livets slutskede måste bli bättre

Publicerat måndag 9 oktober 2017 kl 13.12
"En sorts mätare på värdighet i samhället"
(1:54 min)
En kvinna håller en gammalkvinna i handen och en kvinna.
Äldreminister Åsa Regnér. Foto: TT.

Vården i livets slutskede är inte är tillräckligt bra i dag, menar äldreminister Åsa Regnér (S). Kalibers granskning visar att på vissa sjukhus och vårdboenden dör så många som varannan person ensamma, utan att varken anhörig eller personal finns vid den döendes sida.

– Det här är verkligen inte önskvärt. Att få känna värme och närhet av en person med empati i livets slutskede är naturligtvis väldigt viktigt, säger Åsa Regnér. 

Kalibers granskning av närmare 870 vårdenheter i Sverige visar att skillnaderna av vården i livets slutskede är stora i landet. I dag dör i genomsnitt 16 procent, av de som förväntas dö på grund av till exempel sjukdom inom vården, ensamma. Andelen är ungefär lika stor som för fem år sedan. På många platser är siffrorna betydligt högre. 
  
– Det som regeringen försökt göra för att vårdpersonalen ska räcka till till alla arbetsuppgifter, det är att tillskjuta medel. Och vår satsningen i budgetpropositionen är den största någonsin vad det gäller satsningar på personalen, säger äldreminister Åsa Regnér.
 
Experter som Sveriges Radio varit i kontakt med menar att det också behövs ökad kunskap om vård i livets slutskede.

– Det behövs en djupare debatt och mer kunskap om existentiella frågor när man blir äldre, säger Åsa Regnér.

Det riksdagen sa för 20 år sedan var att ingen ska behöva dö ensam,  kommer vi någonsin hamna där?

– Ja, det tror jag, vi måste ha den ambitionen. Det här är en viktig kvalitétsfråga och en viktig existentiell fråga, och en sorts mätare på värdighet i samhället. 

Men det kan ta 20 år till eller? 

– Nej, det tror jag inte, vi jobbar hårt med det här och det är därför vi gjort de största satsningarna någonsin från nationell nivå både på äldreomsorg och vård när det gäller personal. Men man måste också på landsting och kommunal nivå prioritera frågorna, säger äldreminister Åsa Regnér (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".