Piller genre
Arkivfoto. Foto: Graham Hughes/TT

Utredare föreslår reglerat pris på alla receptbelagda läkemedel

Regeringens utredare: Det här är inte en marknad som andra
1:48 min

Ett och samma läkemedel kan kosta upp mot 60 procent mer på ett apotek jämfört med ett annat, enligt utredningen för apoteksmarknaden.

I dag föreslår utredare Anna-Lena Sörenson att alla receptbelagda läkemedel ska kosta lika mycket på alla apotek oavsett om de ingår i högkostnadsskyddet eller inte. 

– Man han väldigt små möjligheter att agera på en marknad och kunna jämföra priser. Man betalar ett pris som man själv inte kan påverka på något sätt, säger hon.

Sen 2008 har försäljningen av receptbelagda läkemedel som ligger utanför högkostnadsskyddet ökat från 1,3 miljarder till 3,6 miljarder förra året. Det är läkemedel som apoteken själva kan prissätta - och då blir det i vissa fall stora prisskillnader. Här finns en mängd olika vanliga läkemedel.

– Det gäller till exempel Viagra som förskrivs mot potensbesvär. Där kan vi hitta en prisskillnad på tio procent. I kronor räknat 115 kronor. Vi kan också se Kåvepenin som är ett vanligt penicillin som man skriver ut när barnen är sjuka om inte annat, 15 procent i prisskillnad.

Även många hormonpreparat som p-piller och läkemedel mot klimakteriebesvär ligger utanför högkostnadsskyddet.

Apoteksmarknadsutredningen har sett att priserna kan variera med upp till 60 procent. Därför lägger man idag fram ett förslag till regeringen om att apoteken inte längre ska få prissätta fritt utan det blir i så fall Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, som beslutar om priserna - på en i övrigt avreglerad marknad.

– Det här är inte en marknad som andra. Patienten kan själv inte bestämma vad som förskrivs och man har oerhört svårt att göra prisjämförelser, säger Anna-Lena Sörenson.

– Dessutom är det vanligt i en internationell jämförelse att priserna är reglerade på alla receptbelagda läkemedel.

Mer om Medicin & hälsa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".