Två poliser i en polisbil.
Frågan om kommunala poliser kommer upp under Moderaternas partistämma som börjar idag. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

M-förbund: Tillåt kommunala poliser

"Den nuvarande organisationen måste kompletteras"
2:01 min

I dag börjar Moderaternas partistämma och en rad av Moderaternas länsförbund vill ge kommunerna rätt att anställa egna poliser.

Erik Bengtzboe, förbundsordförande för Moderaterna i Södermanland, är en av dem som driver på.

– Det är ju uppenbart att polisens positioner måste flyttas fram för, att vi ska kunna stävja otryggheten framför allt i vissa utanförskapsområden. Då behöver den nuvarande organisationen kompletteras med något som ger möjlighet att vara där långsiktigt och arbeta långsiktigt. Det skulle kommunala poliser kunna vara en lösning på, säger Erik Bengtzboe, förbundsordförande i Södermanland.

Sedan drygt 50 år tillbaka är polisen statlig. Men inom Moderaterna har det den senaste tiden höjts allt fler röster för att kommunerna ska få anställa egna poliser.

Inför partistämman trycker nu företrädare för en rad länsförbund på för att det här ska bli partiets nya politik.

Det är för få poliser som patrullerar på gator och torg, anser till exempel Moderaterna i Skåne, det näst största länsförbundet.

Torbjörn Tegnhammar, som är i kommunalråd i Malmö, säger att kravet förenar både storstad och glesbygd.

Vi ser ju vilka brott som våra kommuninvånare drabbas av, vi hör ju vad de säger. Det är ofta dessutom så att det är kommunpolitiker som blir ställda till svars för otrygghet och brottslighet. Därför behöver vi också ha verktyg.

Men frågan om kommunala poliser är infekterad. Moderaterna i Stockholms län, det största förbundet, finns bland motståndarna.

Det här skulle leda till revirstrider och vara ineffektivt, enligt riksdagsledamoten Anti Avsan.

Det här blir ju en splittring av en enhetlig verksamhet, som jag tycker ska vara statlig, av principiella skäl. Eftersom det ytterst är en del av statens organiserade våldsanvändning, säger han.

Även Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé säger nej till kommunala poliser.

Vi har ju problem i dag med att inte bara vardagsbrottslighet förblir olöst. Jag får påminna om att vi har en diskussion nu som handlar om att polisen inte ens hinner utreda våldtäkter tillräckligt snabbt. Det är ett symptom på att vi har en polis som inte leds på ett bra sätt, som har för lite resurser och där vi har för dåliga löner till poliserna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".