Demonstranter och Trump.
Trump kräver finansiering av muren mot Mexiko för att stöda amnestiprogrammet för så kallade dreamers. Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT och Brendan Smialowski/TT.

Trump kräver hårdare regler för invandrare

Presidentens villkor för att stödja så kallade "dreamers"
1:25 min

Donald Trump villkorar nu sitt stöd för så kallade ”dreamers”, det vill säga människor som kom till USA som barn utan tillstånd. För att komma överens om en uppgörelse med kongressen kräver Trump finansiering för en mur mot Mexiko.

För en månad sedan beslöt Trumpadministrationen att avsluta DACA, den reglering som gett skydd åt runt 800 000 människor som kommit till USA illegalt som barn.

För de personerna som innefattas av DACA, så kallade dreamers, har det inneburit ett skydd mot att deporterats och gett laglig rätt att arbeta och vistas i USA.

Trump gav kongressen sex månader för att nå en uppgörelse som ska ge skydd åt de människorna i framtiden.

Nu står det klart att Vita huset villkorar sitt stöd för en ny lag gällande dreamers.

Trumpadministrationen kräver att kongressen ska bevilja finansiering för en mur på gränsen mot Mexiko, därtill vill man anställa tusentals nya gränsvakter, det ska också bli svårare för invandrare att ta hit sina anhöriga och ställas hårdare krav på företag för att de inte ska anställa människor som vistas illegalt i landet.

Det är oklart huruvida kraven är en förhandlingsstrategi, eller om Donald Trump kommer att vägra att skriva under en ny lag om han inte får gehör för sina prioriteringar.

Redan innan var utsikterna för att nå uppgörelse i kongressen små. Vita husets nya krav kommer inte göra det lättare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".