Allra och Thomas Bodström
Allra och Thomas Bodström Foto: TT/SvD/Jonas Ekströmer/Linus Sundahl-Djerf

Nya uppgifter om Allra: Styrelsen öppnade för extrautdelning

Förundersökning pågår mot flera personer i ledningen
1:18 min

Tilltänkte landshövdingen i Stockholms län, Thomas Bodström, deltog förra året i ett styrelsebeslut om extra utdelning till Allras ägare, enligt Expressen.

Kritiken har varit hård mot utnämningen av Thomas Bodström som landshövding efter hans uppdrag i styrelsen för det skandalomsusade pensionsbolaget Allra. 

Det pågår en förundersökning mot flera personer i ledningen för Allra. De misstänks ha förskingrat hundratals miljoner av pensionsspararnas pengar. Bland annat utreder åklagaren om bolagets ledning använt sig av extra utdelning som en form av penningtvätt.

Expressen beskriver idag hur Allras styrelse medverkade till beslut som gav extra pengar till pensionsbolagets ägare.

Förre justitieministern Thomas Bodström satt under nio månader i styrelsen för Allra, en post som han nu har lämnat. Den 18 oktober förra året deltog han i ett styrelsebeslut om att föreslå bolagsstämman att betala en extra vinstutdelning på 20 miljoner kronor till pensionsbolaget Allras ägare, pengar som kom från Allras dotterbolag i Dubai, som beslutat att de skulle betalas ut via moderbolaget i Stockholm.
Det var Allras bolagsstämma som beslutade om extrautdelningen, men inför stämman godkände styrelsen utdelningen.

Kammaråklagare Thomas Hertz som leder förundersökningen mot Allra, vill inte kommentera i radio, men bekräftar för Ekot att de 20 miljonerna i extra utdelning är del av den summa han tagit i beslag i brottsutredningen. Han betonar att beslutet togs av Allras bolagsstämma.

Enligt Thomas Hertz krävs det att det går att styrka avsikt om en sån här betalning ska klassas som penningtvätt.

Ekot har sökt Thomas Bodström utan att nå honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".