London
London Foto: TT/Nina Eirin Rangøy

En av fyra lever under fattigdomsgränsen

Drygt 8000 personer sover på gatan
1:33 min

Drygt en fjärdedel av alla invånare i London lever under den så kallade fattigdomsgränsen efter det att bostadskostnaderna är betalda. Det visar en rapport som släpptes i dag i Storbritannien.

Den oberoende organisationen New Policy Institute tar regelbundet temperaturen på ekonomin i London. 27 procent av stadens befolkning hamnar i dag under fattigdomsgränsen när bostadskostnaderna är betalda. Det kan jämföras med betydligt lägre 21 procent i resten av England. 

Trots att många fler har jobb i dag än för några år sedan fortsätter fattigdomen att ligga kvar på en hög nivå i London. Förklaringen, enligt New Policy Institute, är att marknadshyrorna i den brittiska huvudstaden stigit kraftigt de senaste åren. Ökade inkomster äts upp av högre bostadskostnader. Dessutom är det framför allt låglönejobb som tillkommit.

Fattigdomsgränsen i Storbritannien när bostadskostnaderna är betalda ligger på motsvarande 190 000 kronor per år i inkomster för ett par med två små barn.

Totalt är det ungefär 2,3 miljoner Londonbor som lever under fattigdomsnivån när hyran är betald. Sämst till i rankingen ligger områden som Hackney och Tower Hamlets.

I rapporten finns också statistik över de som sover på gatan. Den gruppen har ökat med ungefär 200 procent till drygt 8 000 i London under det senaste decenniet. Ungefär en tredjedel kommer från EU-länder i öst och centraleuropa.

Statistiken som New Policy Insititute sammanställt är hämtad från brittiska myndigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".