Koleldat kraftverk i Utah i USA.
Koleldat kraftverk i Utah i USA. Foto: GEORGE FREY/TT.

Skarp kritik efter skrotandet av Obamas klimatreform

Rejält bakslag för försöken att minska klimatpåverkan
1:28 min

I USA kommer skarp kritik från miljöorganisationer efter beskedet om att landet ska tillåta högre koldioxidutsläpp från kraftverk.

De nuvarande begränsningarna var en av Obama-administrationens viktigaste reformer, som nu rivs upp.

Den amerikanska miljömyndigheten inleder i dag avvecklingen av the Clean Power Plan som syftat till att begränsa kraftverkens koldioxidutsläpp.

Eftersom dessa står för mer än en tredjedel av USA:s samlade utsläpp är beskedet att rejält bakslag också för de internationella försöken att minska ländernas klimatpåverkan.

Skälet miljömyndigheten uppger är att begränsningarna anses gynna förnybar energi på exempelvis kolkraftens bekostnad och beskedet lämnades av chefen för miljömyndigheten Scott Pruitt vid ett möte med kolarbetare.

– Kriget mot kol är nu över, sa Pruitt på mötet.

Miljöorganisationer anklagar Pruitt för att ha alltför täta band med olje- och kolindustrin.

Från industrisidan är reaktionerna blandade. En del företag uttrycker glädje över slopade regler, andra menar att regler behövs, många har i dag ett tryck på sig från sina kunder att minska växthusgasutsläpp.

I dag möter Sveriges energiminister Ibrahim Baylan sin amerikanska motsvarighet Rick Perry i Washington bland annat med syfte att försöka påverka USA att delta i klimatvänlig energiomställning. 

Gårdagens besked om skrotandet av Clean Power plan förmörkar troligen utsikterna för det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".