Jordi Sendra separatistpolitiker i regionparlamentet
1 av 3
Jordi Sendra separatistpolitiker i regionparlamentet Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.
Ekots utsända Beatrice Janzon i regionparlamentet i Barcelona.
2 av 3
Ekots utsända Beatrice Janzon i regionparlamentet i Barcelona. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.
katalonien Jordi Sendra separatistpolitiker i regionparlamentet Janzon
3 av 3
Foto: Beatrice Janzon/ Sveriges Radio och TT

Världen väntar på besked från Katalonien

"Folk förväntar sig att vi ska göra det vi lovat"
2:21 min

Världens blickar riktas mot Barcelona idag, frågan är om det kommer en självständighetsförklaring för regionen Katalonien. I kväll ska regionpresidenten ge ett besked i regionparlamentet efter ett ja i den otillåtna folkomröstningen.

Trots omvärldens varningar vill den svensktalande separatistpolitikern i regionparlamentet Jordi Sendra, vill gå hela vägen.

– Det är risker, det är klart att det är många risker, men jag tror att det finns fler risker om vi stannar i Spanien. Folket förväntar sig att vi ska göra det vi sagt att vi ska göra, säger separatistpolitikern Jordi Sendra.

Stora folkmassor väntas utanför regionparlamentet med mycket polisövervakning. Kravallstängsel ramar in byggnaden. Regionpresidenten Carles Puigdemont ska göra uttalandet här vid 18-tiden. Journalister från hela världen är här.

Men bland de regionala partierna som vill ha självständighet finns en oenighet om takten i processen. Barcelonas borgmästare har nu uppmanat Puigdemont att inte riskera den sociala sammanhållningen. Jordi Sendra som tillhör regionpresidentens parti är övertygad men jag frågar om han tvekar ibland på det politikerna här satt igång.

– Finns det ögonblick? Ja, det finns, det är mänskligt. Man kan tveka, man kan vara rädd ibland. Men vi är så engagerade, så måste vi arresteras, så är det ok. Om det behövs så kan vi sitta i fängelse, säger katalanska politikern Jordi Sendra, som tidigare bott i Sverige.

Det är osäkert vad som kommer att hända nu. Regionpresidenten kan dra ut på processen mer för att försöka pressa fram en medling med Madrid.

Jordi Sendra tycker att Schweiz, Sverige, Norge eller gruppen runt FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan skulle kunna hjälpa till.  En rad spanska politiker har in i det sista vädjat till separatist regeringen att inte göra en självständighetsförklaring.

Centralregeringen i Madrid kan komma att upphäva fler delar där Katalonien har ett självbestämmande och ta över styret helt här. Redan har Madrid tagit kontrollen över ekonomin och den regionala poliskåren.

– Det vore fel att inte försvara grundlagen, säger katalanen Albert Rivera ledare för mittenpartiet Ciudadanos som vill ha ett enat Spanien. 

Oron är stor i omvärlden för att krisen ska bli ännu mer fördjupad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".