Polis och folk med flaggor på ryggen.
Stor spänning inför Luis Puigdemont tal i parlamentet i kväll. Foto: Emilio Morenatti/TT och Johannes Cleris/TT.

Ny ödesdag för Katalonien

Hör våra korrespondenter på plats
3:11 min

I dag kan Katalonien förklaras självständigt, när regionpresidenten Carles Puigdemont håller sitt tal ikväll. Den spanska regeringen har varnat för en ensidig självständighetsförklaring.

Följ utvecklingen i Ekots direktrapport

I den ogiltigförklarade folkomröstningen 1 oktober deltog 43 procent av katalanerna och 90 procent sa ja till självständighet.

Nu är det dags för regionpresidenten att säga vad som händer nu. Dagen kallas för "10O", tionde oktober. Spänningen är på topp i väntan på vad Carles Puigdemont kommer att säga i parlamentet i kväll, och inte minst hur han kommer att säga det.

Spaniens centralregering förlorade kommunikationskriget kring folkomröstningen, då bilder på det brutala polisingripandet mot fredliga väljare kablades ut i världen.

Men utvecklingen de senaste dagarna har inte riktigt gått självständighetskämparnas väg, vilket har skapat både oro och osäkerhet om vad som ska hända. 

Inget land i Europa har visat sitt stöd för separatisterna, tvärtom har EU förklarat sig stå bakom den spanska centralregeringen i den här konflikten.

Tvärtemot vad ja-ledarna sagt, håller flera stora företag och banker på att flytta sina huvudkontor från Katalonien till andra delar av Spanien.
Söndagens stora manifestation mot självständighet i Barcelona samlade mellan 300 000 (polisens siffra) och 900 000 personer (arrangörernas siffra).

Samtidigt har den spanska regeringen inte rört sig en millimeter från sin ståndpunkt: Sluta hota med självständighet och först då kan vi börja tala med er.

Ingen medling har kommit igång, trots att flera har erbjudit sig att medla, till exempel Schweiz. Den spanska regeringen säger blankt nej till medling. Det finns inget att förhandla om så länge den katalanska regeringen hotar med självständighet, är Mariano Rajoys stenhårda bud. Och han får stöd av socialistpartiet, PSOE. 

I det här läget finns det delar av ja-lägret som har börjat tveka, framför allt inom den högernationalistiska delen där PDeCAT, Puigdemonts parti, är störst. Vissa företrädare har gått ut och talat om "eldupphör", om att bromsa in och sakta ner processen.

Från andra hållet, framför allt från det vänsterradikala partiet CUP, pressas Puigdemont att vara tydlig i dag. Han ska inte bara utropa Kataloniens självständighet utan också gå vidare och tillämpa den lag som regionparlamentet antog och som den spanska staten ogiltigförklarade – lagen som säger att Katalonien på en gång ska inrätta sina egna institutioner, så som domstolar och tullmyndigheter.

En tredje kraft, Barcelonas populära vänsterborgmästare Ada Colau, uppmanade igår Puigdemont att inte utropa självständighet.

Vad Carles Puigdemont säger i dag är avgörande, men framför allt är frågan hur han kommer att formulera saken. Det mesta talar för att han kommer att slå fast att katalanerna i folkomröstningen har sagt sitt och att Katalonien nu ska bli en självständig stat.

Men kommer han att säga något om hur och när i så fall?

Bedömarna talar om tre varianter: en direkt självständighetsförklaring, en som kan realiseras i framtiden, möjligen efter dialog med Spanien, och en symbolisk förklaring.

Mariano Rajoy har sagt att han är beredd att göra allt som lagen tillåter för att stoppa självständigheten. Det kan vara fråga om att upphäva Kataloniens självstyre, med stöd av artikel 155 i grundlagen, eller att införa undantagstillstånd.  

Mer om Katalonien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".